Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
353,95 Ft
Euró
385,48 Ft
Font
449,14 Ft
Bitcoin
66,155 $

Mágneses anomáliák védik a Hold jegét az olvadástól

A Hold évmilliárdokkal ezelőtt elveszítette mágneses mezőjét, ennek ellenére továbbra is furcsa, mágneses képződményekkel rendelkezik.

...svg content...NASA Goddard
Világűr

Kulcsár Péter

Szerkesztő
TÉMÁK

A NASA csillagászai először 2018-ban találtak bizonyítékot vízjégre a Holdon, mégpedig az égitest északi és déli pólusainál lévő koromfekete kráterek alján megbúvó fagyott csapadék formájában, amely évmilliókon keresztül, látszólag a beáramló napsugarak hiánya miatt maradt fenn érintetlenül.

A vízjég felfedezése azonban újabb rejtélyt hozott magával: bár ezek a sarki kráterek védve vannak a közvetlen napfénytől, azonban a Napból másodpercenként több száz km/órás sebességgel kilövellő töltött részecskék hullámaival, vagyis a napszéllel szenben nem élvezik ugyanezt az oltalmat. Soron kívül 3 óra 40 percig tartott Robert Fico operációja, mélyaltatásban van

Az említett ionizált szél erősen erodáló hatással bír, ezért már régen el kellett volna pusztítania a jégréteget, ez viszont nem történt meg – az Arizonai Egyetem kutatói szerint azért, mert különleges alakkal rendelkező bemélyedésekben mágneses anomáliák vannak jelen a Hold felszínén.

Ezek az anomáliák, amelyeket először az Apollo 15 és 16 küldetések során észleltek az 1970-es években, a NASA szerint a Hold ősi mágneses pajzsának maradványai, amely valószínűleg évmilliárdokkal ezelőtt tűnt el.

Legújabb tanulmányukban a tudósok a Hold déli pólusának 12 regionális térképét kombinálták, amelyeket eredetileg a japán Kaguja űrszonda rögzített 2007 és 2009 között, amikor is éppen a Hold körül keringett. Az űrszerkezet tudományos eszközei között szerepelt egy magnetométer is, amely képes volt a holdfelszínen található mágneses zónák kimutatására.

Összetett térképekkel a kezükben a kutatók látták, hogy a mágneses anomáliák legalább két állandó árnyékban lévő kráterrel – a Shoemaker- és a Sverdrup-kráterrel – fedik egymást a Hold déli pólusán. Bár ezek az anomáliák csak a földi mágneses mező erejének töredékével rendelkeznek, mégis szignifikáns módon eltéríthetik a napszél ionbombázását, így ez lehet a Hold állandó vízjégrétegének kulcsa.

Jó hír, hogy a hamarosan induló Hold-missziók fényt deríthetnek a déli póluson lévő jéglerakódások mivoltjára és eredetére, legyen szó éppen az amerikai Artemis-küldetésről, vagy a kínaiak Csang–o-misszióiról.

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja

Drámai módon győzte le a Paks a Ferencvárost a Magyar Kupa döntőjében

Igazi kupadöntős hangulat fogadta a Ferencvárost és a Paksot a Puskás Arénában, ahol rengetegen voltak kíváncsiak a Magyar Kupa döntőjére.

3 óra 40 percig tartott Robert Fico operációja, mélyaltatásban van

Húsz perc híján négy órán át tartott Robert Fico operációja az ellene elkövetett merénylet miatt, és most már csak a szervezetén múlik, hogyan sikerül megküzdeni a sérüléseivel.

Nem is gondolnánk, de ezek a dolgok hátráltathatják a fogyást

Ha észben tartunk néhány dolgot, és nem leszünk túl szigorúak magunkkal szemben, sikeres lehet a diétánk. Ehhez csak kitartás kell, illetve az, hogy megértsük, a nagy változásokhoz idő kell.