Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,88 Ft
Euró
400,91 Ft
Font
479,38 Ft
Bitcoin
64,084 $

Csődbe mehet Budapest a városligeti biodóm miatt?

Júniusban kellene törleszteni a Fővárosi Önkormányzatnak azon a hitelen, amit még a korábbi városvezetés vett fel, pénz viszont nincs az ügylet realizálására.

...svg content...MTI/Máthé Zoltán
Belföld
Author image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Az állatkerti biodóm ügyében tartott meghallgatásra a meghívottak fele sem ment el, köztük Persányi Miklós, az állatkert volt főigazgatója, a projekt szülőatyja, vagy Scheer Sándor, a generálkivitelező Market Építő Zrt. vezérigazgatója – írta a Népszava.

A megjelent szakértők – közbeszerzési tanácsadó, műszaki ellenőr – pedig más szavakkal ugyan, de egyre-másra azt hajtogatták, hogy ők nem voltak döntési helyzetben, minden esetben a megbízó kérésének megfelelően cselekedtek – olvasható a beszámolóban. Soron kívül Orbán Viktor beszédét próbálta megzavarni egy férfi, tapétavágó kés is volt nála

A lap szerint hiába készült el a kormány által megítélt 45 milliárd forintos költségkereten belül, a növények és állatok betelepítése, a beléptetőrendszer kialakítása, az étterem és az egyéb kiszolgáló helyiségek felszerelése még mind hátravan, miközben az állami támogatásból alig hatmilliárd maradt, amiből élők helyett legfeljebb festett pálmákra és cápákra futná.

Kozó László, a Fővárosi Állat- és Növénykert (FÁNK) volt operatív igazgatója szerint az épület már készen van, már csak be kellene rendezni, egyúttal hozzátette, „Persányi professzor eredetileg a hullámvasút felújítását is belevette a programba.”

A biodómot a Fővárosi Önkormányzat további állami részvétel nélkül nem tudja befejezni, elbontani nem lehet, de más célra sem használható, ezenfelül a projekt akár az önkormányzatot is csőd közelébe juttathatja, ha az új kormány június végén, a szerződés lejártakor visszakéri a beruházásra állami forrásból elköltött 38 milliárd forintot.