Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
67,017 $

Véget érhet Márki-Zay országos karrierje, de mi lesz a hatpárti koalícióval?

Más eredményt hozott a Fidesz-KDNP számára az országgyűlési választás, mint amelyre korábban a legtöbben számítottak, az ellenzéki koalíció nem tudta beváltani a hozzá fűzött reményeket. 

...svg content...Fotó: Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke beszédet mond a az Egységben Magyarországért eredményváró rendezvényén, a Városligeti Mûjégpályán az országgyûlési választás és gyermekvédelmi népszavazás napján, 2022. április 3-án. (MTI/Illyés Tibor)
Belföld

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő

Mráz Ágoston Sámuel elemző szerint azért is „botorság“ megkérdőjelezni a vasárnapi választási eredményeket, mert ilyen mértékű kormánypárti sikert senki nem jóvolt, Závecz Tibor úgy véli, még a Fidesz sem bízott az újabb kétharmadban. 

A számok azt mutatják, hogy a Fidesz tábora nemhogy csökkent volna, de erősödött, ennek kapcsán a Nézőpont Intézet vezetője emlékeztetett, 2018-ban 91 választókerületben győzött a Fidesz–KDNP, míg most várhatóan 88-at visznek, „de az összkép így is elég egyértelmű”. Soron kívül A Budapesten fogva tartott olasz antifasiszta nő szerint igazságtalanság áldozatává vált

A kormánypártok taroltak vidéken, Budapesten pedig a szokásos minta érvényesült, két választókerület lett csak narancssárga, ez annak köszönhető, hogy a  az ellenzéki összefogás mögötti politika gondolat kizárólag a fővárosban működött. 

„Talán túlságosan is a fővárosi politika, és politikai erőviszonyokból alakult ki az a modell, ahogyan a 2022-es választásnak nekifutottak” – idézi az Infostart.

A budai kerületek, amelyek korábban hagyományosan fideszesek voltak, évről-évre veszít a jobboldali szellemiségéből, ez a társadalmi szerkezetváltásnak, a jólétnek és ezáltal az értékrendek alakulásának lehet köszönhető, de korai még az elemzés, jegyzi meg. 

Az egyik legfontosabb körzet egyértelműen Hódmezővásárhely vidéken, ahol alulmaradt Márki-Zay Péter Lázár Jánossal szemben: 99 százalékos feldolgozottságnál: a Fidesz jelöltje 52,37, míg a város polgármestere 39,58 százalékon áll.

Ez, hogy egyéniben nem tudott mandátumot szerezni, akár az országos politikai karrierjének a végét is jelentheti, ugyanis már nem tud országos politikai tőkét kovácsolni, hiszen nincs mire építeni, a mozgalom kudarca lenne ítélve. 

Nem maradt egyetlen barátja sem, amit jól szimbolizált, hogy a színpadra a családjával volt kénytelen a választási estén felállni. Még a hagyományos követői sem voltak ott, akik a kampányban láthatóan vele szimpatizálva fáradoztak mellette“ – mondta Mráz. 

Jakab Péter, a Jobbik elnöke úgy véli, hogy meg kell tartani a hatpárti együttműködést, de hozzátette, hogy Márki-Zay Péter megbuktatta az ellenzéket, míg Gyurcsány Ferenc azt mondta, hogy „a hajó vezetését nem a legjobb kapitányra bízták“. 

Mráz szerint a törésvonal eddig is egyértelmű volt a koalíció és az általuk állított jelölt között, most pedig be is következett a törés, a kérdés már csak az, hogy a hatpárti koalíció életképes-e annyira, hogy ezek után is fenn tudja tartani magát. 

Hajdú Péter szerint Magyar Péter csak köszönettel tartozik Orbán Viktoréknak

Hajdú Péter hosszasan reagált Magyar Péternek egy bejegyzésben, és azt mondta, többek között Orbán Viktornak, Mészáros Lőrincnek és Rogán Antallnak is köszönettel tartozik.