Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,59 Ft
Euró
389,35 Ft
Font
453,65 Ft
Bitcoin
63,169 $

Legkevesebb 20 ember halt meg egy ecuadori börtönlázadás következtében

A dél-amerikai ország évek óta küzd, hogy megfékezze a bandák által elkövetett erőszakot a börtönökben, amely 2021-ben odáig vezetett, hogy 320 rab vesztette életét a zavargásokban.

Fotó: Unsplash
Dél-Amerika

Takács Petra

Szerkesztő

Guillermo Lasso elnök sajtóirodája közölte, hogy vasárnap kora reggel öt rabot megcsonkítottak, valamint 20-an meghaltak a cuencai El Turi-ban kialakult összecsapásban, Patricio Carrillo belügyminiszter pedig megerősítette, hogy a zavargást „az ellenőrzésük alá vonták”.

800 rendőr és a fegyveres erők 200 tagja érkezett a helyszínre, hogy véget vessenek az erőszakos cselekedeteknek, s bár az összecsapások megszűntek, a börtönben még mindig vannak fegyverrel felszerelkezett rabok. Soron kívül Szentkirályi Alexandra a Szomszédok legendájával, Vágási Ferivel üzent Karácsonynak

Carrillo elmondta, hogy az egyes blokkokat egyenként fogják evakuálni, így lehetővé téve, hogy a fegyvereket elkobozhassák, majd hozzátette, hogy van egy szervezet, amely abszolút irányítást akar elérni a központon belül, amely ellen néhány cella fellázadt.

A belügyminiszter úgy véli, jóval erősebb és szigorúbb rendelkezésekre van szükség a lázadók megbüntetéséhez, amely alapján a beazonosított bűnösök elveszítenék mindazt a juttatást, amelyre addig jogosultak voltak a létesítményben.

Ecuadorban 65 börtön található, amelyek befogadóképessége 30 ezer fő, ennek ellenére 30 százalékuk jelentősen túl van zsúfolva, bár az El Turi-ban ez nincs így, mivel 2500 férőhellyel rendelkezik, illetve 1600 rab tartózkodik az épületben – számolt be a France 24.

Carrillo hangsúlyozta, hogy a latin-amerikai börtönök hosszú évek óta állandó fenyegetést jelentenek, azonban a szándék megvan, így megteszik a szükséges lépéseket a fennálló helyzet enyhítésének érdekében.