Mától csak zászlóval jelzett sertéshússal találkozhatunk a boltokban
Január 15-től, vagyis a mai naptól kezdődően már nemzeti színű zászlóval is kötelező jelezniük a nagyobb boltoknak, hogy az adott sertéshús melyik országból származik.
Az új előírásnak köszönhetően egyszerűbbé válik a sertéshúsok származási helyének beazonosítása a 200 négyzetméternél nagyobb alapterületű üzletekben, ez alatt ugyanis csak betűvel kell jelölni a legfontosabb információkat.
A zászlók kapcsán ugyanakkor érdemes megemlíteni, hogy adott esetben egy sertéshúsnál akár többel is találkozhatunk, ugyanis a tartás és a vágás helye akár külön jelzést is kaphat.
A születés, a tartás helye és a vágás helye dönti el azt, hogy milyen zászlót kell kitűzni. Abban az esetben, ha ez a három megegyezik, akkor származási helyként ezt az országot kell megjelölni. Ha azonban más országban vágták le, mint ahol tartották, akkor az állattartás és a vágás helyét két külön zászlóval kell jelölni – tette egyértelművé a dolgot Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke, aki az MTI-nek adott nyilatkozatot.
Az elnök hozzátette, a kezdeményezés célja, hogy a vásárló az előrecsomagolt termékekhez hasonlóan pontos információt kapjon a megvásárolni kívánt termék származási helyéről, és ne kelljen amiatt aggódnia, hogy a tőkehús pultban lévő sertéshús friss, vagy épp hazai előállítású-e.