Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,29 Ft
Euró
385,80 Ft
Font
451,39 Ft
Bitcoin
69,455 $

Az Egyesült Államok teljesen törölte interkontinentális ballisztikus rakétája tesztjét

A márciusban elhalasztott fellövés a döntéshozók szerint még mindig nagy kockázattal járna és további feszültségeket szülne.

...svg content...Fotó: sokolou / Twenty20
Észak-Amerika

Czinder Tímea

Szerkesztő

Miután Oroszország februárban fokozott készültségbe helyezte nukleáris erőit, a Pentagon elhalasztotta LGM-30G Minuteman III rakétája tesztelését, mondván, mindkét országnak „szem előtt kell tartania a téves számítások kockázatát, és lépéseket kell tennie ezek csökkentése érdekében”.

Ann Stefanek, a légierő szóvivője ma megerősítette, hogy a tesztet teljesen törölték. A döntés hátterében ugyanazon okok állnak, mint a korábbi halasztás idején – számolt be a The Guardian. Soron kívül Verőcei hajóbaleset: nagy sebességgel ütközhetett a motorcsónak, a szállodahajó kapitánya őrizetben

Jim Inhofe republikánus szenátor, a Fegyveres Szolgálatok Bizottságának vezetője márciusban csalódottságának adott hangot a kilövés elmaradása miatt, amely szerinte kritikus fontosságú lett volna annak érdekében, hogy az ország nukleáris elrettentő eszköze hatékony maradjon.

Vele ellentétes véleményt fogalmazott meg Jeffrey Lewis, a James Martin Nonproliferációs Tanulmányok Központ rakétakutatója, aki szerint a Minuteman III megbízható.

„A tesztek elvégzése értékes, de nem hiszem, hogy egyetlen teszt kihagyása a teljes rendszerre nézve nagy dolog lenne.”

A nukleáris képességekkel bíró Minuteman III az amerikai hadsereg arzenáljának kulcsfontosságú része. Hatótávolsága több mint 9 660 kilométer, és 24 000 kilométer per órás sebességgel is képes haladni.