Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
366,84 Ft
Euró
394,71 Ft
Font
465,75 Ft
Bitcoin
60,612 $

Döntést hozott a Kúria a félreállított drogellenes nyomozó ügyében

Parancsnoka patkánynak és senkiházinak nevezte a sértettet, az általa vezetett csoportot pedig feloszlatta, amiért jelentett egy utasítást, amellyel nem értett egyet.

...svg content...Fotó: FreedomTumZ / Twenty20
Belföld

Czinder Tímea

Szerkesztő

Első fokon egymillió forintos sérelemdíjat állapított meg a Fővárosi Törvényszék annak a rendőrnek az ügyében, akit kapitánya többek előtt megalázott; patkánynak, senkiházinak nevezte, mások előtt úgy beszélt róla, hogy vészhelyzet alatt simán agyonlőnék, valamint azt állította, ha a japán rendőrségnél szolgálna, rituális öngyilkosságot várnának el tőle.

A rendőr azzal vívta ki felettese ellenszenvét, hogy egy általa jogtalannak ítélt parancs végrehajtása után erről jelentést írt, mert az ellenkezett a rendőrségi szabályzattal. A parancsnok ellen büntetőeljárás indult, a Központi Nyomozó Főügyészség az ügyben nem nyilatkozott, ugyanis nem érkezett hozzájuk megkeresés. Soron kívül Magyar Péteréknek játszanák át a Jobbikot? Így reagált a párt új elnöke

A sértett rendőr egy kábítószerellenes csoportot vezetett, amelynek munkáját a felső szinteken is elismerték; jutalmakat, Pro Ubre díjat ítéltek nekik, az akcióikról készült felvételeket pedig példaként mutogatták a többi kerület kapitányságán.

A „beárult” parancsnok annyira sérelmezte, hogy beosztottja kiállt igazáért, hogy az általa eredményesen vezetett nyomozó csoportot feloszlatta, tagjait áthelyeztette; akadt, akinek emiatt százezer forinttal kevesebb lett a fizetése. Az egyik rendőrt ez annyira megviselte, hogy 25 év után leszerelt a testülettől.

A rendőrt, aki csoportjával négy év alatt több mint kétszáz drogárust juttatott a rácsok mögé, egy külső kerületbe helyezték körzeti megbízottként. Bár nem tartozik a munkakörébe, továbbra is nyitva tartja a szemét, legutóbb két hete buktatott le egy marihuána ültetvényt.

Elmondása szerint nem érti a rendőrségi vezetőket, hiszen kevés a tapasztalt zsaru az utcán, a pofon pedig onnan érkezet, ahonnan elvileg a támogatást várná. A tárgyaláson drámai volt hallgatni bajtársai és szerettei elismeréssel és tisztelettel teli tanúvallomását arról, mit kellett kiállnia parancsnoka bosszúhadjárata során.

Ügyvédje szerint a rendőr száműzetését nem lehet annyiban hagyni, és a bíróság is kötelezte a rendőrséget, magyarázzák meg, miért állították félre a legsikeresebb drogellenes egység irányítóját. Mivel bírói döntés még csak első fokon született, a folyamatban lévő ügy miatt a Budapesti Rendőr-főkapitányság nem kívánt nyilatkozni az ügyben.

(via Blikk)

Frissítés: A Blikk információi alapján közölt cikkünkben tévesen állítottuk, hogy A parancsnok ellen büntetőeljárás indult, a folyamatban lévő nyomozás miatt azonban az Ügyészségi Nyomozó Hivatal hírzárlatot rendelt el ezzel szemben a valóság az, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség nem nyilatkozott az esetről, mert nem érkezett hozzájuk megkeresés, illetve pontatlanok voltunk a szerv nevét illetően.

Ezen felül pontatlanul állítottuk azt, hogy a sértett rendőrt Baracz Vilmosnak hívták. A valóság ezzel szemben az, hogy a sértett rendőr ügyvédjét hívják Baracz Vilmosnak. A Központi Nyomozó Főügyészség kérelmére ezen információkat pontosítottuk, már a valóságnak megfelelően jelennek meg a cikkben.