Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
354,25 Ft
Euró
385,32 Ft
Font
449,19 Ft
Bitcoin
65,704 $

Folyékony sóval javítható a lítiumion-akkumulátorok hatékonysága

A Tokiói Metropolitan Egyetem tudósai ígéretes megoldást találtak arra, miként lehet növelni a hagyományos cellák effektivitását.

...svg content...Twenty20
Technológia

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A lítiumion-akkumulátorokat stabilitási problémák hátráltatják, nem véletlen, hogy tudósok többek között azon dolgoznak, hogy kiküszöböljék a hibákat, mégpedig azáltal, hogy a folyékony összetevőket szilárdakra cserélik.

A szilárdtest-akkumulátorok néven ismert konstrukcióban az akkumulátor töltését hordozó lítiumionok folyékony helyett szilárd elektrolit anyagon keresztül haladnak, ám ezeknek is megvannak a maguk hiányosságai, többek között a szilárd elektrolit és az akkumulátor elektródái közötti határfelület instabilitása.

Az alternatív anyagokkal és más tervezési finomításokkal való kísérletezés az utóbbi időben biztató előrelépéseket hozott, a tudósok önszerveződő védőrétegeket és egy krémszerű pasztát mutattak be lehetséges megoldásként, azonban a Tokiói Metropolitan Egyetem kutatói egy másik megközelítést választottak: egy „kvázi szilárd állapotú” elektródát állítottak elő, amelyet szilárd lítiumion-akkumulátorban alkalmaztak.

Egy ígéretes szilárd elektrolitjelölt, az LLZO nevű anyaggal dolgoztak, amelyről ismert, hogy viszonylag jól illeszkedik a lítium anódokhoz, miközben nagy ellenállást fejt ki, amikor hagyományos katódokhoz illesztik. Az alapötlet az volt, hogy javítsák a kapcsolatot és csökkentsék az ellenállást a szilárd kerámia elektrolit és a katód között, mégpedig szobahőmérsékletű ionos folyadék, egészen pontosan cseppfolyós halmazállapotú só hozzáadásával.

A lítium-kobalt-oxid katódot ionos folyadékkal dúsítva apró üregeket töltöttek ki a katód és a szilárd elektrolit közötti határfelületen, ami jelentősen csökkentette az esetleges ellenállást, és elősegítette az ionáramlást, ezáltal az ionos folyadék vezetőképessé vált, továbbá – ellentétben a mai akkumulátorokban használt folyékony elektrolitokkal – az ionvezető folyadék nem lett illékony, és még csak gyúlékony sem.

Az újszerű, kvázi szilárd állapotú katódot tartalmazó akkumulátor prototípusa lenyűgöző stabilitást mutatott, 100 töltési és kisütési cikluson keresztül, 60 Celsius-fokos hőmérsékleten is megőrizte kapacitásának 80 százalékát. Soron kívül Donáth Annát sokkolták a Robert Fico elleni merényletről megjelent kommentek

Ahhoz, hogy a technológia kereskedelmi forgalomban is elérhetővé váljon, még rengeteg fejlesztést szükséges elvégezni, hátravan például az ionos folyadék összetételének finomhangolása annak érdekében, hogy megakadályozzák a gyors lebomlást, ám mindezek ennek ellenére elmondható, sikerült lefektetni a szilárd halmazállapotú lítiumion-akkumulátorok egyik korszakalkotó eljárásának alapköveit.

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja

Drámai módon győzte le a Paks a Ferencvárost a Magyar Kupa döntőjében

Igazi kupadöntős hangulat fogadta a Ferencvárost és a Paksot a Puskás Arénában, ahol rengetegen voltak kíváncsiak a Magyar Kupa döntőjére.

Már a következő szezontól kezdve kiirthatják a VAR-t a Premier League-ből

A Premier League klubjai a következő hónapban tartandó éves közgyűlésükön szavaznak majd arról a javaslatról, hogy a következő szezontól kezdve megszüntessék-e a videóbíró (VAR) rendszert.