Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
67,295 $

Bemutatták a James Webb űrteleszkóp első éles fotóját

A világűrben valaha készített legmagasabb felbontású infravörös felvételekkel kápráztatta el a NASA mérnökeit az űrtávcső.

...svg content...Pixabay
Világűr

Kulcsár Péter

Szerkesztő
TÉMÁK

Az amerikai űrügynökség nemrégiben közzétette a James Webb űrteleszkóp által lőtt lenyűgöző új képet, amin egy csillag teljesen fókuszban látható, miközben a körülötte lévő galaxisok is felsejlenek.

Óriási csillagászati bravúrról van szó, és hihetetlen eredményként értékelhető a felfedezés, hiszen az űrszerkezet megépítésén és finomhangolásán, majd Föld körüli pályára való állításán évtizedeken keresztül, fáradhatatlanul dolgoztak a mérnökök. Soron kívül Pünkösd: vasárnap és hétfőn is zárva lesznek az üzletek

A múlt héten fejeződött be a teleszkóp pályaigazítási procedúrájának utolsó fázisa, az úgynevezett „finom szakasz”, mely során a James Webb űrtávcső tizennyolc, hatszögletű tükörszegmensét tökéletesen összehangolták, hogy egyetlen fényes csillagra fókuszáljon.

Végül még a vártnál is jobb eredmények születtek, ahogy a NASA sajtóközleményében is megjegyzi,

„Minden ellenőrzött és tesztelt optikai paraméter a várakozásoknak megfelelően, illetve azokat meghaladóan teljesített.”

Az amerikai űrhivatal szerint nem állt fenn kritikus probléma, és nem észleltek mérhető szennyeződést vagy elzáródást a James Webb űrteleszkóp optikai útvonalában, ezért is számít komoly mérföldkőnek a folyamat.

Fotó NASA

Lemondással fenyegetőzik az izraeli védelmi miniszter, ha nem fogadják el a háborús tervét

Az izraeli háborús kabinet egyik tagja lemondással fenyegetőzik, amivel válaszút elé állította Benjamin Netanjahu miniszterelnököt.

Ezek a legnépszerűbb hazai úti célok a pünkösdi hosszú hétvégén

A nyári szünet előtt még egy hosszú hétvége kedvez az utazókedvűeknek: a pünkösdi hosszú hétvége közel annyira népszerű, mint a húsvét volt.

Szentkirályi Alexandra Gyurcsány odaszólása miatt lépett be a Fideszbe

Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök odaszólása miatt lépett be a pártba Szentkirályi Alexandra, aki azóta kormányszóvivő is volt.