Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
355,11 Ft
Euró
396,76 Ft
Font
475,11 Ft
Bitcoin
65,774 $

Human Rights Watch: az oroszok 3 különböző támadás során vetettek be kazettás bombákat

A Human Rights Watch, a nemzetközi nem kormányzati szervezet, mely az emberi jogokra szakosodott, most egy lesújtó adatot közölt a háborúról.

...svg content...Szakértõ vizsgálja egy rakéta maradványait az elõzõ éjsazakai támadást követõen Kijevben 2022. március 17-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai mûvelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko
Európa
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Human Rights Watch (HRW) csütörtöki jelentésében arról számolt be, hogy az orosz erők a háború kezdete óta három különböző esetben, bizonyítottan kazettás bombákat vetettek be, amikor a dél-ukrajnai Mikolajiv városát támadták meg. A nem kormányzati szervezet közlése szerint hat szemtanú és több, a helyszínen készült felvételek valódiságát ellenőrizve hivatalosan is kijelenthető, hogy az orosz erők március 7-én, 11-én és 13-án lakóövezeteket bombáztak kazettás bombákkal.

A HRW közzétette az igazolt felvételeket is, melyeken négy holttest látható, valamint a kazettás bombák maradványai, köztük Uragan és Smerch típusúak, de a 9N210-es repeszgránátok maradványai is feltűnnek a felvételeken. A HRW egyértelműen kijelentette, a felvételek és a szemtanúk elmondása alapján, melyeket több soron is ellenőriztek, „a támadások háborús bűncselekménynek minősülnek”. Soron kívül Kellemetlen szagú ivóvíz okoz gondokat a Balaton térségében

Kiemelték, az orosz erők látszólag mindenre és mindenkire tekintet nélkül vetették be azokat a kazettás bombákat, melyek egyébként a nemzetközi jog alapján is tiltottak, és hihetetlen veszélyt jelentenek a civilekre, tekintettel a tényre, hogy ezek a bombák véletlenszerűen szóródnak szét a célterületen, ezáltal pedig nem is lehet megjósolni, hogy hová fognak érkezni.

Nem mellékesen, ezek a kazettás bombák az esetek többségében nem teljesen robbannak fel, a földbe csapódott maradványok pedig ezáltal egy az egyben taposóaknákká válnak. A HRW hangsúlyozta, minden felvételt ellenőriztek, ezek alapján pedig egyértelműnek tűnik, hogy az orosz erők válogatás nélkül szórják a bombákat az ukrán civil lakosságra, miután több olyan helyszínt is ostrom alá vettek az oroszok, melyeknek közelében semmiféle katonai célpont nincs.

(CNN)

Hatalmas pusztítást és halottakat hagyott maga mögött a Helene hurrikán

Közel 50 halálos áldozatot követelt és hatalmas pusztítást okozott a Helene hurrikán az Egyesült Államok délkeleti részén.