Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
369,79 Ft
Euró
396,39 Ft
Font
468,66 Ft
Bitcoin
65,504 $

Ezen a héten indíthatják be először a NASA Artemis 1 misszió holdrakétáját

Az amerikai űrhivatal hétfői közleményéből kiderült, újabb mérföldkőhöz érkezhet a NASA Hold-küldetése.

...svg content...NASA
Világűr

Kulcsár Péter

Szerkesztő
TÉMÁK

A NASA Artemis 1 missziójának rajtja pontosan a tervek szerint halad, így március 17-én, csütörtökön megkezdődhet a Space Launch System (SLS) hordozórakéta és az Orion űrhajó tesztje a floridai Kennedy Űrközpontban.

Charlie Blackwell-Thompson, a küldetés indítási igazgatója az űrügynökség legutóbbi sajtótájékoztatóján elmondta, a modulok jelenleg kiváló állapotban vannak, és készen állnak arra, hogy az egységeket végső kilövési helyükre szállítsák.

Az SLS és az Orion indítóálláshoz történő legördítése kulcsfontosságú lépés a személyzet nélküli Artemis 1 misszió startjának problémamentes lebonyolítása felé, melynek révén a NASA Apollo-programja után ismét ember léphet majd a Hold felszínére.

Az esemény csütörtökön, magyar idő szerint este 10 órakor kezdődik azzal, hogy a Vehicle Assembly Building (VAB) épületben lévő lánctalpas szerelvényt – melyre a modulokat helyezték – megmozdítják, és szépen lassan, óvatosan a nagyjából tíz kilométerre található kilövőállomásig szállítják.

A lánctalpas szerkezet 1,3 kilométert tesz meg óránként, ami még így is veszélyes sebességnek mondható, így a NASA mérnökeinek közel fél napon keresztül figyelemmel kell követniük a folyamatokat, ellenkező esetben helyreállíthatatlan meghibásodásokkal számolhatnak.