Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,87 Ft
Euró
389,47 Ft
Font
453,96 Ft
Bitcoin
64,259 $

Kiderült, meddig égett a világ leghosszabb ideig lángoló tüze

Régóta tudjuk, hogy a tűzesetek súlyos katasztrófákat idézhetnek elő, de vajon meddig képesek aktívak maradni, és önmagukat táplálni?

Pixabay
Tudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő
TÉMÁK

Elődeink legalább egymillió évvel ezelőtt jöttek rá, miként lehet felhasználni a tüzet, ami alapjaiban megváltoztatta civilizációnk sorsát és elősegítette fejlődésünket, hogy olyan emberekké formálódjunk, amilyenek manapság vagyunk.

Évszázadok óta mindennapi életünkben használjuk a tüzet, ám a legtöbb láng múlandó, és csak addig tart, amíg a gyertya kanóca vagy a kandalló rönkje el nem ég, és hamuvá nem válik, léteznek azonban önfenntartó lángok is, amelyek évezredeken át is képesek aktívak maradni. Melyik tehát ezek közül a leghosszabb ideig égő tűz? Soron kívül Így startolt el a forint hétfő reggel

Ahhoz, hogy erre a kérdésre választ kapjunk, első körben meg kell értenünk a jelenség természetét. A tűz alapvetően három összetevőből áll, úgymint tüzelőanyagból, oxigénből és hőforrásból. Bármi, ami gyúlékony – a fától kezdve a növényzeten át a benzinig – tüzelőanyagként szolgálhat, megfelelő mennyiségű oxigénnel pedig egy hőforrás olyan égési reakciót indíthat el, ami meggyújtja őket. Elméletileg, ha mindhárom tényező kifogyhatatlan lenne, a tűz örökké tarthatna.

Kelet-Ausztráliában ez a három komponens már az őskor óta jelen van, és aktívan működik, ezáltal a világ leghosszabb ideig tartó ismert tüzéhez vezetett: az új-dél-walesi Mount Wingen 0,5 hektáros területe alatt legalább 5 500 éve lángol egy perzselő tűz, ám egyes geológusok úgy gondolják, ennél jóval idősebb, akár 500 ezer éves is lehet.

A talaj alatt izzó lángok kénes füstfelhőket generálnak, melyek a hasadékokon és réseken keresztül szállnak fel, a földet pedig vérvörössé változtatják, miközben a növényzetet is elpusztítják.

Nem véletlen, hogy a Mount Wingen környékén lévő rezervátumot Burning Mountain Természetvédelmi Területnek nevezik, hiszen azon túl, hogy napjainkban is turisták egyik közkedvelt célpontja, az őslakosok mitológiájában és a helyi folklórban is központi szerepet játszik.

Kutatók szerint egy szénréteg parázslik a talaj alatt, ami több ezer évvel ezelőtt gyulladhatott meg, mikor földfelszínre került, és villámcsapás érte. Azóta a tűz lassan, évente körülbelül 1 méteres sebességgel emészti fel a szenet, becslések alapján már 30 méterre lehet a föld mélyén, és nem mutatja a leállás jeleit.

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja

Összefoglaló videó a Ferencváros 5-1-es győzelméről a Debrecen ellen

A Ferencváros végül 5-1-re győzte le a Debrecent az NB1 hétvégi fordulójában, ami egyúttal rekordot is hozott, mert egy csapat sem rúgott olyan sok gólt egy idény alatt, mint a Fradi.

Testvére helyett akart motoros vizsgát tenni, és ez még mind semmi

Rendőrségi ügy lett belőle, miután úgy döntött, a testvére helyett megy motoros vizsgára, de hamar lebuktak.

Súlyos baleset történt Baján, vonat elé hajtott egy kamion

Ezúttal egy kamionos okozott komoly fennakadást, amikor vonat elé hajtott, mely mintegy 200 méterre állt meg a vasúti átjárótól, de nem siklott ki.