Jótékony hatással bír a szív- és érrendszerre a koffein
A legújabb kutatások alapján a koffein olyan biokémiai folyamatokat serkent, amelyek az LDL, vagyis a rossz koleszterin szintjének csökkenését idézik elő.
A központi idegrendszeri élénkítő hatású koffein – főleg egészségügyi kockázatainak – orvosi megítélése sokat változott, változik, illetve tarkabarka, aminek az oka részben az egyéni érzékenységek széles skálája, beleértve a mellékhatásait, valamint a tudományos eredmények esetenként nehéz általánosíthatósága éppúgy mint például a mérsékelt alkoholfogyasztás esetén.
A koffeinnél például nem mindegy a fogyasztás formája (kávé /ezen belül milyen kávé/, tea, tabletta) – ismertette Facebook-oldalán Dobson Szabolcs szakgyógyszerész.
Az amerikai Élelmiszer és Gyógyszerhatóság (FDA) és más szakmai szervezetek szerint napi 400-600 mg koffein nem káros a szív-és érrendszerre, sőt, vannak adatok arról, hogy a mérsékelt koffeinfogyasztás csökkenti a szív- és érrendszeri betegség kockázatát.
Kutatók legfrissebb eredményei szerint a koffein olyan biokémiai folyamatokat serkent, amelyek végső soron az LDL- (azaz „rossz”) koleszterin szintjének csökkenéséhez vezetnek. Ennek hátterében egy PCSK9 fehérje vérszintjét csökkentő hatás húzódik meg. Ez a fehérje csökkenti a máj képességét az LDL-koleszterin vérből történő eltávolítására, így szintjének csökkentése azzal jár, hogy a máj több LDL-koleszterint képes eltávolítani a vérből – írta Dobson.
A koffein egy másik fehérje aktiválódását gátolja, aminek SREBP2 a neve, és ez utóbbi fokozza a PCKS9 fehérje vérszintjét, továbbá sok egyéb szívet érintő anyagcsere-betegségben játszik szerepet (pl. cukorbetegségben).