Sáskából készül a gumimacik egészséges alternatívája
A nyugati országok lakosainak többsége idegenkedik a rovarfogyasztástól, a közkedvelt, ízletes édesség azonban elősegítheti, hogy fogyasztási cikként viszonyuljanak a sáskákhoz.
Az Európai Bizottság már tavaly engedélyezte a vándorló sáska és lisztbogár felhasználását élelmiszerként, idén pedig a házi tücsök forgalmazását is jóvá hagyta, miután az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság megállapította, a belőlük készült ételek biztonságosak, egészségesek és fehérjében dúsak, mindeddig azonban elmaradt a vásárlók rohama, akik kifejezetten ezeket a termékeket keresték volna.
Ezen változtathat az izraeli Hargol élelmiszer-technológiai vállalat, ami az édesszájúakat vette célba; eper- és narancsízű gumicukrokat készít az őshonos sáskák felhasználásával. A rovarok porítva kerülnek az édességbe, a tenyésztés során pedig organikus fűvel etetik őket, így biztosítva, hogy ne tartalmazzanak káros alkotóelemeket, például növényvédő szereket.
A sáskák nagyon táplálóak, a cég honlapja szerint 72 százalékban tartalmaznak teljes értékű fehérjét, emellett omega-3 zsírsav, vas, cink, kalcium és még számtalan más vitamin is található bennük. Mivel azonban telített zsírokat és koleszterint egyáltalán nem tartalmaznak, egészségesebb fehérjeforrásnak számítanak a húsoknál és tejtermékeknél – számolt be a Magyar Mezőgazdaság.
Nem csak az emberek számára előnyös a rovarok fogyasztása, a bolygónak is jót tesz, a sáskáknak ugyanis nagyon kicsi a vízlábnyoma, ami a szénlábnyomukat is apróvá teszi. Az ENSZ szerint több mint 1900 ehető rovar él a világon – köztük egyes hangyafajok, termeszek, lisztkukacok és poloskák -, a fenntarthatóság szempontjából pedig jóval többet kellene fogyasztanunk ezekből. Bár a nyugati országok lakossága számára szokatlan ez az étrend, világszerte közel 2 milliárd ember fogyaszt rovarokat, például Ghánában, Brazíliában és Japánban.
A Hargol egyébként egészen egyedi márkaépítési stratégiát dolgozott ki; célcsoportjuk figyelmét felhívják rá, a Biblia két helyen is tartalmaz utalást a sáskafogyasztásra. Azok, akik bibliai őseik példája szerint kívánnak étkezni, üveges kiszerelésű egész sáskákat vásárolhatnak, a válogatósabb fogyasztók számára pedig gumimacikat kínálnak. Dror Tamir, a Hargol alapítója szerint a legnagyobb kihívás az, hogy a nyugati emberek fogyasztási cikként viszonyuljanak a sáskákhoz, és ezeket ismerős és ízletes módon tegyék elérhetővé számukra.