Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
359,26 Ft
Euró
387,11 Ft
Font
449,92 Ft
Bitcoin
62,444 $

Szívszorító beszámoló: az ukrán férfiakat családjuktól elragadva viszik a frontra

A közelgő bombázás elől menekülő újságíró felkavaró jelenteket élt át útja során, miközben gyalogosan igyekezett a lengyel határ felé.

Fotó: EPA/MARTIN DIVISEK
Európa

Czinder Tímea

Szerkesztő

Manny Marrotta pennsylvaniai újságíró tíz napja dolgozott Lvivben, amikor Putyin csütörtökön megkezdte invázióját. Aznap légvédelmi szirénákra ébredt, majd bombázástól tartva délután csatlakozott a menekülő civilek áradatához, akik a 70 kilométerre található országhatárhoz igyekeztek.

A vonatok azonban teljesen megteltek, az autóbérlést és nyilvános buszokat pedig felfüggesztették, így kétségbeesett döntést hozott, és gyalogosan indult nyugat felé. Útja során humanitárius rémálomba illő jeleneteket látott; férfiakat, nőket és gyerekeket szállító buszokkal és autókkal voltak tele az utak, sokan pedig hozzá hasonlóan gyalogoltak, idős, bottal járó embereket látott egyedül bicegni az út szélén. Soron kívül Verekedés közben nyakon szúrtak egy férfit az Örs vezér téren, kórházba került

„Körülbelül 10-15 kilométerre történhetett a határtól, hogy az ukrán hadsereg katonái megjelentek az utcán hangszórókkal, és közölték, hogy a 18 és 60 év közötti ukrán férfiak nem hagyhatják el az országot – keletre kell menniük harcolni.”

Az ukrán kormány ugyanis bejelentette a hadkötelezettséget, vagyis az egészséges felnőtt férfiaknak csatlakozniuk kell a fegyveres erőkhöz – számolt be a Metro.

„Tanúja voltam ezeknek a szürreális jeleneteknek, amikor az apák azt mondják, »nem akarom elhagyni a családomat«, az ukrán katonák pedig elrángatják őket… Az anyák tiltakoztak, azt kiabálták, »miért teszitek ezt?« Volt egy fickó, aki felállt egy dobozra, és azt mondta, »felejtsd el a feleséged, felejtsd el a barátnőd – meg kell védened a hazádat. Ne légy gyáva!«”

Az újságíró arról a szívszorító pillanatról is beszámolt, amikor elhurcolták azt a 24 éves ukrán férfit, akivel összebarátkozott. „Nem volt más választása, olyan pillantást vetett rám, amit sohasem felejtek el, egy szomorkás mosolyt… remélem, jól van.”

„Amikor a határhoz értem, megismerkedtem egy 18 éves ukrán kölyökkel. A helyszínen besorozták, nagyon brutális volt látni a rettegést a szemében, tudván, hogy ő most keletre megy, hogy megküzdjön az oroszokkal.”

Marotta úgy nyilatkozott, „vigasztalhatatlanul boldog”, amiért elérte Lengyelországot, de hangsúlyozta, sok ukrán még mindig szenved az úton. Hozzátette, a nyugati világnak tisztában kell lennie azzal, mennyire félelmetes a háború az ukrán civilek számára. Az ENSZ arra figyelmeztette Európát, 4 milliós menekülthullámmal kell szembenéznie, ha a konfliktus a jelenlegi formában tovább folytatódik.