Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
66,944 $

A bőr illatából is diagnosztizálható a Parkinson-kór

A betegség korábbi felismerésére törekedve a tudósok kifejlesztettek egy elektronikus orrot, amely szó szerint kiszagolja a betegséget.

...svg content...Twenty20
Orvostudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő
TÉMÁK

Mire a Parkinson-kór esetében kialakulnak az észlelhető tünetek, mint például az izomkontroll elvesztése, gyakran már olyan előrehaladott állapotról beszélhetünk, hogy rendkívül nehéz feladatnak bizonyulhat a kezelése.

A Parkinson-kórral küzdő páciensek esetében a normálisnál nagyobb mennyiségű faggyútermelés figyelhető meg, melynek köszönhetően a mirigyek jellegzetes szagot kölcsönöznek a bőrnek. Soron kívül Pünkösd: vasárnap és hétfőn is zárva lesznek az üzletek

Néhány jelentős kivételtől eltekintve ez az illat az ember számára nem érzékelhető, kizárólag gázkromatográfiás eljárással elemezhető, és mivel ez hosszú időt vesz igénybe, és drága folyamatnak számít, a diagnosztika csakis speciális laboratóriumokban végezhető el.

A kínai Csöcsiangi Egyetem tudósai annak érdekében, hogy a vizsgálatot szokásos klinikákon és orvosi rendelőkben is el lehessen végezni, létrehozták az úgynevezett elektronikus orrot (e-nose), ami egy hordozható készülék, mely a gázkromatográfiás technológiát kombinálja a felületi akusztikus hullámok szenzorával.

A kutatók 31 Parkinson-kóros beteget és 32 egészséges önkéntes bőrmintáját vették le, amiket később az e-nose elemzett. Az eszköz gépi tanuló algoritmusokat használva három vegyületet, oktanált, hexil-acetátot és perillikus aldehidet tudott azonosítani, melyek koncentrációja jelentősen különbözött a csoportok között.

Ezt a diagnosztikai modellt felhasználva az e-nose-t további 24 minta analízisére használták, melyek fele Parkinson-kóros páciensektől, másik fele pedig egészséges kontrollszemélyektől származott. Végül megállapították, hogy a készülék 70,8 százalékos pontossággal képes volt detektálni, kiknél állhat fenn a betegség, az arány pedig 79,2 százalékra emelkedett, amikor a személyek bőrillatprofilját részletesen kielemezték.

Meglepő kijelentést tett Vitézy Dávid

Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt egy friss interjúban kifejtette, hogy elvi szinten nem zárkózna el a Karácsony Gergellyel való együttműködéstől a június 9-i választás eredményétől függetlenül.