Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
359,84 Ft
Euró
387,72 Ft
Font
450,63 Ft
Bitcoin
61,203 $

Rekordalacsonyra süllyedt a tengeri jég az Antarktisz körül, a kutatók vizsgálják az okát

A négy évtizedes műholdas megfigyelések szerint a déli sarkvidék jege átlagosan növekszik, idén azonban példátlanul alacsony jégállást rögzítettek.

Fotó: SteveAllenPhoto / Twenty20
Tudomány

Czinder Tímea

Szerkesztő
TÉMÁK

Előzmény:

 

 

A coloradói Országos Hó És Jég Adatközpont elemzése szerint február 22-én mindössze 750 000 négyzetmérföld területet borított be a jég az Antarktisz partjainál, ami elmarad a 2017. március elején mért 815 000 négyzetmérföldes rekordalacsony állástól – számolt be a Straits Times.

Az antarktiszi jég kiterjedése évről évre változik, összességében azonban átlagosan nőtt az 1970-es évek vége óta, amióta a műholdas megfigyelések megkezdődtek. Az Északi-sarkvidék ezzel szemben körülbelül háromszor olyan gyorsan melegszik, mint más régiók, jéggel borított területeinek kiterjedése évtizedenként több mint 10 százalékkal csökkent. Soron kívül Hamarosan kapható lesz Azahriah és a Tisza cipő limitált kollekciója

A két sarkvidék különbözik; a Jeges-tenger magas szélességi köröket fed le, beleértve az Északi-sarkot is, és szárazföld szegélyezi, az Antarktiszt körülvevő Déli-óceán azonban sokkal alacsonyabb szélességi körökön kezdődik, észak felé pedig nyitott. Míg az Északi-sarkvidék gyors felmelegedése nagy mértékben felelős a tengeri jég zsugorodásáért, sokkal kevésbé egyértelmű az éghajlatváltozás Antarktisz tengeri jegére gyakorolt hatása.

Bár sok kutató arra számít, hogy a globális felmelegedés végül a déli féltekén is a jégmennyiség csökkenéséhez vezet, nehéz megtalálni az összefüggést, különösen az olyan egyedi események fényében, mint a keddi rekordalacsony jégállás. Az Antarktisz jegére inkább összetett tényezők gyakorolhatnak hatást, a nagy léptékű légköri mintázatok, valamint a helyi óceáni áramlatok és szelek növelhetik vagy csökkenthetik a mennyiségét.

A most megfigyelt jelenség okát még kutatják, a tudósok azonban úgy gondolják, a normálnál melegebb tengerfelszíni hőmérséklet és a víztömeg felett rendszeresen kialakuló alacsony nyomású légtömeg állhat a hátterében; utóbbi erősebb szeleket eredményezett, amelyek több jeget sodortak északra, melegebb vizekre, ahol gyorsabban olvadtak.

Az alacsony jégállás az Antarktiszi-félszigettől keletre fekvő Weddel-tengeren volt észrevehető, amely körkörös áramlása miatt évről évre sokkal több jeget tart vissza, mint a partvidék többi része. Az enyhe jégviszonyok azt is lehetővé tették, hogy a tudósok Ernest Shackleton felfedező Endurance nevű hajójának roncsa után kutassanak, amely egy 1915-ös antarktiszi expedíció során merült hullámsírba.

A jégborítottság minden évben szeptemberben éri el a maximumot, ami a négy évtized átlaga alapján több mint 7 millió négyzetmérföld. Az idei jég kiterjedése az időjárástól függően csökkenhet még, de hamarosan növekedni fog, ahogyan a sarkvidéken beköszönt az ősz és a tél.

Dr. Edward Blanchard-Wrigglesworth, a Washingtoni Egyetem klímakutatója elmondta, az ehhez hasonló események lehetőséget kínálnak, hogy a kutatók jobban megértsék az éghajlatváltozás és a tengeri jég közötti összefüggést az Antartiszon, és a hosszú távú trendek megfordulására utalhatnak.

Deutsch Tamás sem hiányzik majd a köztévés EP-vitáról

A közelgő EP-választások kapcsán vitát szervez a köztévé, amelyen több párt EP-listavezetője is részt vesz.

Rejtélyes föld alatti építmény lehet a gízai piramisok közelében

Egy nemzetközi régészcsapat L-alakú építményt és több anomáliát is észlelt a Gízai piramisok közelében végzett geofizikai vizsgálat során.

Fának rohant egy autós, mentőhelikoptert küldtek a helyszínre

Szombaton sok baleset történt, és még mindig van hátra pár óra a napból, most épp Kenézlőnél regisztráltak súlyos balesetet.