Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
353,87 Ft
Euró
384,03 Ft
Font
450,78 Ft
Bitcoin
69,263 $

Megkezdődött a Velencei-tó feltöltése, így áll most a vízszint

Az ország harmadik legnagyobb természetes tava tavaly a felmelegedés és vízpótlás hiánya miatt csaknem teljesen eltűnt, év végén azonban megkezdődött a feltöltés, bár messze még az ideális vízszint.

...svg content...Fotó: dooorci / Twenty20
Belföld

Czinder Tímea

Szerkesztő

Tavaly példátlan vízhiány sújtotta a Velencei-tavat, a sekély vízben vészesen lecsökkent oxigénszint pedig a halpopuláció pusztulását okozta, ökológiai katasztrófával fenyegetve az élőhelyet. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) a vízpótlás mellett döntött, amit a Zámolyi- és Pátkai-tározók vizével tervezett megoldani – számolt be az Infostart.

Az enyhe őszi időjárás miatt azonban a feltöltés váratott magára, a tározók vizében ugyanis túl magasra nőtt az alga- és szervesanyag-tartalom. Először csak a Zámolyi-tározó vizét engedték át a Pátkai-tározóba, majd a vízminőségi paraméterek javulása után, december 8-tól kezdődött meg a víz áteresztése a Velencei-tóba. Soron kívül Alaszka „rozsdásodó” folyói már az űrből is látszanak, elsavasodtak az egykor kristálytiszta vizek

Ennek – és az azóta a környéken hullott 30 milliméter csapadéknak – köszönhetően szerdán az agárdi mércénél 99 centiméter volt a víz szintje, vagyis 13 centiméterrel emelkedett; a vízpótlás megkezdésekor még csupán 83 centiméter volt a vízállás. A jelenlegi érték azonban messze elmarad még a tó alsó szabályozási szintjétől, ami a téli időszakban 130 centiméter lenne.

Az OVF arról számolt be, a következő két hónapban átlagos csapadékmennyiség várható, vagyis a vízszint tovább emelkedik, a jelenlegi alacsony vízállás pedig nem okoz visszafordíthatatlan károkat a vízi élővilágban.

A Manchester United edzője azt mondja, ha kirúgják, majd máshol nyer trófeákat

Ten Hag egyelőre nem tudja, mi lesz vele, az FA-kupa megnyerését követően már nem volt olyan magabiztos, mint előtte.