Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
358,40 Ft
Euró
386,64 Ft
Font
450,04 Ft
Bitcoin
62,653 $

Mesterséges intelligenciával segítik a magfúzió megvalósítását

Tudósok évtizedek óta töretlen lendülettel kutatják a nukleáris fúzió technológiáját, ám eddig csak apró részeredményeket tudtak felmutatni, a DeepMind MI segítségével azonban hamarosan javulhat a helyzet.

Twenty20
Technológia

Kulcsár Péter

Szerkesztő
TÉMÁK

A Google anyacégének számító Alphabet tulajdonában lévő DeepMind vállalat a svájci Ecole Polytechnique Federale de Lausanne plazmaközpontjával (SPC) kötött partneri szerződés révén előrelendítheti a kutatási folyamatokat magfúzió terén.

A DeepMind az elmúlt években lenyűgöző eredményeket mutatott fel, legyőzte többek között a világ legjobb játékosait Góban, nagy pontossággal jósolta meg az esőzéseket, valamint egy 50 éves tudományos problémát is megoldott azáltal, hogy előrejelezte az egyedi fehérjék háromdimenziós szerkezetét. Soron kívül 24 ember került kórházba, miután rosszul lettek a csengeri börtön építése közben

Tudósok azt remélik, hogy sikeresebb módszereket találnak az MI segítségével a plazmafolyamatok fenntartására, így több lehetőséget biztosíthatnak a fúziós reakciók lebonyolítására. Mindezt az úgynevezett tokamak készülékkel végzik, ami lényegében egy fánk alakú kamra, amely erős mágneses mezőt használ a szuperforró plazma áramlásainak befogadására, miközben a belsejében a hidrogénatomok héliummá olvadnak össze, és energiát szabadítanak fel.

Az SPC tokamakja változó állapotú tokamak (TCV), ami lehetővé teszi a plazmát különböző állapotokban alkalmazó kísérleteket is. A DeepMind egy teljesen új algoritmust fejlesztett ki, melyet az SPC szimulátorában képeztek ki úgy, hogy számos szabályozási stratégiát próbáltak ki vele.

Ahogyan a szimulációk során egyre több tapasztalatot szerzett, az MI képes volt kiszámítani az előre betáplált plazmakonfigurációk előállítására szolgáló vezérlési technikákat.

Betanítás után az algoritmust valós tokamakon is tesztelték, ahol a plazmavariációk széles skáláját tudta kialakítani és kontrollálni, beleértve a hosszúkás és fejlett formákat, mint például a „negatív háromszögletű” és a „hópehely” elemeket – mindez azért fontos, mert megérthetik, komplex környezetben miként viselkedhetnek a magfúzióban részt vevő alapvető egységek.