Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,96 Ft
Euró
390,72 Ft
Font
456,85 Ft
Bitcoin
61,002 $

Bemutatták a tökéletes Mars-kolónia tervrajzát

Három építész, Burak Celik, Naz Kaplan és Zeynep Ege Odabasi megtervezték a Genesis v.2 nevű koncepciót, ami gyakorlatilag egy lakható marsi kolónia alapját jelenti.

NASA
Világűr

Kulcsár Péter

Szerkesztő
TÉMÁK

A projekt egy olyan fenntartható rendszer kiépítése keretében készült, amely képes a vörös bolygó jelenlegi és jövőbeli időjárási körülményeire reagálni, mégpedig adaptálható rendszerével, melynek révén alkalmazkodni lehet a különböző kolonizációs forgatókönyvekhez.

Mivel a Mars felszíne dúskál az emberi szervezetre káros sugárzásokban, ezért a tervezők célja az volt, hogy minimalizálják a problémákat – úgy döntöttek, egy kráter mélyén érdemes letelepedni, ahol ritkábbak a radiációk.

Egy fő termelési és keringési toronyt alakítottak ki, amely köré gyűrűrendszer építhető, melyek sugarának beállításával a marsi település eltérő méretű krátereken is elhelyezkedhet, bármiféle gond nélkül – írta a Design Boom.

A külső gyűrű, amire az egységeket helyezik, és a központi torony, amiben a két ciklus zajlik, a konstrukció gerincét képezik, ezért ha a kolónia növekedése miatt áthelyezésre van szükség, a szerkezet könnyedén leválasztható, a fő gyűrű kibővíthető, ezáltal lehetővé téve akár egy hosszabb utat is a modullal.

Elméletben a Genesis v.2 a lehető legnagyobb termelési hatékonyságot biztosítja minimális erőforrás felhasználásával. A futurisztikus település adaptív és dinamikus komponensei képesek autonóm módon működni, ami annyit jelent, hogy reagálnak a fény, a hőmérséklet és egyéb időjárási körülmények változásaira.

Nagy Márton az üzemanyagár-csökkenésről: megértette mindenki, mit szeretne a kormány

A nemzetgazdasági miniszter szerint nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy az üzemanyagárak visszakerüljenek a referenciaszinthez. Egyúttal megfontolandónak tartja, hogy a régiós átlagár helyett csak a szomszédos országokat vegyék alapul.