Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
67,162 $

30 évvel a filmbemutató után a Jég veled! szereplői együtt szurkolnak a jamaicai bobcsapatnak

Az igaz történetet feldolgozó vígjáték hatalmas siker lett, bár a valóságban nem minden úgy zajlott, ahogyan azt a filmben láthattuk.

...svg content...Fotó. A dél-koreai Von Jun Dzsong, Dzsun Dzsung Lin, Szo Jung Vu és Kim Dong Hjun a férfi négyes bobok versenyében, a phjongcshangi téli olimpián az Alpensia Csúszóközpontban 2018. február 25-én. (MTI/EPA/Filip Singer)
Style

Czinder Tímea

Szerkesztő
TÉMÁK

Jamaica nem a havas sportok hazája, mégis rendelkezik bobcsapattal; az 1988-as calgary téli játékokon nyújtott szereplésük világszerte ismert, hiszen ez ihlette az 1993-as Jég veled! című filmet. A Doug E. Doug, Leon Robinson, Rawle D. Lewis, Malik Yoba és John Candy főszereplésével készült vígjáték a csapat igaz történetét meséli el csipetnyi hollywoodi túlzással.

A karibi ország több mint két évtized után ismét meghódítja a pályát négyfős bobcsapatával, a pekingi olimpián ugyanis három számban is kvalifikálta magát. Közel 30 évvel a filmbemutató után a főszerelők most újra találkoztak, hogy visszaemlékezzenek a forgatásra, és szurkoljanak a pénteken rajthoz álló csapatnak. Soron kívül A Budapesten fogva tartott olasz antifasiszta nő szerint igazságtalanság áldozatává vált

A People magazinnak adott interjúból kiderült, a film alapötlete olyan népszerű volt, hogy olyan hírességek jelentkeztek a karakterek megformálására, mint Wesley Snipes és Tupac. A film végül siker lett, 1993-ban a harmadik helyen debütált, és 155 millió dolláros bevételt hozott a mozipénztáraknál.

A Jég veled! egyetlen ismert színészt tudott felvonultatni, John Candy azonban mégsem hagyta, hogy róla szóljon a film.

“Nagyon kedves volt velünk. Nagyon nyitott volt és nem úgy érződött, hogy ez az ő filmje. Ez a mi filmünk volt. És persze a jamaikaiaké, mind büszkék voltunk az országra. Ami igazán összehozott minket, az a közös cél volt, hogy méltóképpen képviseljük Jamaicát.”

A film egyébként nem követi mindenben a valóságot, a csapat ugyanis nem egy baráti társaságból állt össze, valójában a hadseregből toborozták őket. A korabeli tudósításokból az is kiderült, a jamaicai csapat vacsorát adott Calgaryben, hogy trikók, jelvények és lemezek eladásával elegendő pénzhez jussanak egy jármű megvásárlásához.

Ahogy a filmben is láthattuk, a verseny nem végződött jól, egy baleset során a fiúk a bob alá szorultak, majd kiszabadításuk után csalódottan hagyták el a pályát. A jelenet, amelyben a fejük fölé tartott bobbal távoznak, pusztán a képzelet szüleménye, a korabeli felvételeken azonban látszik, hogy a nézők együttérzése kíséri őket, és feléjük nyúlnak, ahogyan vonulnak a cél fel.

Figyelemreméltó azonban, hogy a lillehammeri téli olimpián mégis a 14. helyig küzdötték magukat 1994-ben, később pedig Szocsiban is bobba ültek. Oda is felszerelés nélkül érkeztek, de már önhibájukon kívül.

Hajdú Péter szerint Magyar Péter csak köszönettel tartozik Orbán Viktoréknak

Hajdú Péter hosszasan reagált Magyar Péternek egy bejegyzésben, és azt mondta, többek között Orbán Viktornak, Mészáros Lőrincnek és Rogán Antallnak is köszönettel tartozik.