Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
356,28 Ft
Euró
387,48 Ft
Font
452,53 Ft
Bitcoin
66,462 $

Ukrajna: a szakadárok területeiről indított lövések „provokációnak tűnnek”

Egy, az ukrán kormányhoz közel álló magas rangú forrás megosztotta, az ország keleti felén lévő lázadók területeiről indított lövések „nem éppen tipikusak”, és egyenesen „provokációnak tűnnek”.

...svg content...Ukrán katonák megemlékezésen vesznek részt Odesszában a nemzeti egység napján, 2022. február 16-án. A biztonsági erõk és kormányellenes tüntetõk között a Majdanon zajló 2014-es összecsapásokban több mint százan vesztették életüket az ukrán fõvárosban. MTI/AP/Emilio Morenatti
Európa

Borbély Fanni

Szerkesztő

Egy magas rangú ukrán kormányzati forrás erősítette meg, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet által jelentett szokatlan mozgás, és a „többszörös lövöldözés” aggodalomra ad okot, és nem úgy tűnik, mintha vissza akarnának vonulni.

Ukrán tisztviselők eközben közzétettek egy frissen készült képet egy óvodáról, melyben jelentős károk keletkeztek egy lövöldözés nyomán, azonban a Kreml erre is csak úgy reagált, hogy Ukrajnát vádolta meg azzal, hogy „ők kezdték a lövöldözést”. Soron kívül Gigantikus légtisztító lehet az emberiség ütőkártyája a klímaváltozás elleni küzdelemben

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár eközben ismételten felszólalt, és megismételte korábbi álláspontjukat, miszerint egyáltalán „nem tapasztaltak jelentősebb visszavonulást” Oroszország részéről. Ezen felül pedig egy felhívást is intézett Oroszországhoz:

„Felszólítjuk Oroszországot, hogy tegye, amit mond, és vonja vissza erőit Ukrajna határairól. Ez fontos első lépés lenne a békés politikai megoldás felé”.

Stoltenberg azután szólalt fel egy sajtótájékoztatón, hogy ő, valamint a NATO védelmi miniszterei találkoztak ukrán és grúz kollégáikkal, két olyan ország képviselőivel, melyek csatlakozni kívánnak a NATO-hoz, mely biztonsági garanciát jelenthetne Oroszországgal szemben.

(Guardian)