Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
353,99 Ft
Euró
394,10 Ft
Font
469,18 Ft
Bitcoin
62,956 $

Kamatot emelhet idén az Európai Központi Bank

Szakértők úgy gondolják, az EKB az év második felében emelheti a betéti kamatot, így nem várják meg vele a 2023-as évet.

...svg content...Twenty20
Európa
Author image

Kulcsár Péter

Szerkesztő
TÉMÁK

Az Európai Központi Bank döntéshozó testületében változást lehet észlelni az infláció kapcsán, a jegybank legutóbbi kamatdöntő ülése után a közlemény és az elnöki sajtótájékoztató is szigorúbb hangulatot tükrözött, mint a korábbiak. Az EKB fordulatát indokolhatja, hogy januárban az éves infláció a várt csökkenés helyett tovább nőtt – olvasható a Portfolio riportjában.

A közgazdászok többsége úgy véli, hogy az EKB 2021 végéig -0,25 százalékra emeli a betéti kamatot a jelenlegi, rekordalacsonynak számító -0,5 százalékról. Soron kívül Megvan a dátum: ekkor valósulhat meg a vita, amin Magyar Péter és Orbán Viktor is jelen lesz

Az EKB még ezzel is jelentősen le lenne maradva a Fed mögött, amely már márciusban akár fél százalékponttal emelheti a 0 százalék körüli kamatot, majd ezt az év során 6-7 további kamatemelés követheti.

A pandémia a negyedik negyedévben negatívan befolyásolta a gazdaságot, ám szakértők egyöntetű véleménye szerint idén átlagosan 3,9 százalék lehet a növekedés, jövőre pedig 2,5 százalékra lassulhat a mértéke.