Akár 20-50 százalékos drágulás is jöhet az éttermekben
A munkaerőhiány, az emelkedő bérek, és a növekvő nyersanyag- és energiaköltségek egyaránt érintik a vendéglátást, amelyet csak jelentős áremeléssel tudnak majd kompenzálni.
Egyes piaci szereplők úgy vélik, hogy az éttermek és egyéb vendéglátóhelyek esetében 15-20, de akár 30-50 százalékos drágulás is várható, mivel hangsúlyosan érinti őket a munkaerőhiány, az emelkedő nyersanyag- és energiaköltségek, illetve a béremelés is.
Az omikron-hullám miatt tavaly novemberben és decemberben elmaradt üzleti rendezvényeket még nem pótolták be a cégek, leginkább tavaszra és nyárra érkeznek foglalások, azonban a covid előtti utolsó évhez képest körülbelül csak kétharmad akkora forgalmuk van.
Gendur András, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének gasztronómiai társelnöke szerint szakácsra és felszolgálóra van leginkább szükség, emellett egyes nyersanyagokból olyannyira hiány van, hogy bizonyos ételeket le kellett venni az étlapról, a szignifikánsan emelkedett költségek pedig akár 30-50 százalékos fogyasztói árnövekedést is eredményezhetnek.
A 24.hu cikkéből kiderül, hogy Semsei Rudolf, a VakVarjú Éttermek tulajdonos-ügyvezetője úgy véli, az áremelkedés már megkezdődött a piacon, de további 15-20 százalékos árnövekedés biztosan várható majd a későbbiekben, amellyel Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke is egyetértett.
Majd hozzátette, hogy ha valaki életben akar maradni, kénytelen lesz megemelni az árait, de biztosan lesznek olyanok is, akik ezt csak félve merik megtenni, a vendégvesztéstől tartva, hiszen körülbelül fél és 1 év közötti időszak kell ahhoz, amíg az emberek hozzászoknak az új árakhoz.