Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
66,888 $

Mégsem a SpaceX rakétája, hanem egy kínai modul csapódhat hamarosan a Holdba

Kiderült, hogy a március 4-én várható becsapódásért nem a SpaceX Falcon 9 hordozórakéta második fokozata, hanem a kínai Hosszú Menetelés 3C egyik szegmense felelhet, amit 2014-ben a Csang–o-5-T1 küldetés során használtak.

...svg content...CNSA
Világűr

Kulcsár Péter

Szerkesztő
TÉMÁK

Bill Gray csillagászati szakember múlt héten bejelentette, kollégáival és amatőr asztronómusokkal együtt begyűjtött megfigyelések alapján beazonosított egy objektumot, ami sebesen tart a Hold felé.

Korábban úgy gondolták, hogy a NASA Deep Space Climate Observatory (DSCOVR) űrmeteorológiai szondájának 2015-ös indításához használt Falcon 9 rakéta második fokozatáról lehet szó, ám a hétvégén bebizonyosodott, hogy erről szó sincs. Soron kívül Pünkösd: vasárnap és hétfőn is zárva lesznek az üzletek

A kaliforniai Pasadenában található Jet Propulsion Laboratory munkatársa, Jon Giorgini e-mailben közölte Grayjel, hogy az ominózus rakétafokozat pályája eltér a DSCOVR űrszonda útvonalával, ezért a csillagász újra átértékelte az adatokat.

Az újbóli vizsgálat után Gray arra a következtetésre jutott, hogy a tárgy pályája túlságosan messze van ahhoz, hogy párhuzamban álljon a DSCOVR útvonalával, ezért ismét kielemezte a körülményeket, és rájött az igazságra.

Kiderült, hogy valójában a Csang–o-5-T1 küldetésből származó űrszonda tart a Hold irányába, melynek felső szakasza ciszlunáris pályára állt, és mivel ugyanabban az idősávban lőtték ki az univerzumba, mint a SpaceX modulját, ezért történhetett meg, hogy eltévesztették detektálás során a célpontot.

Történelmet írt a Leverkusen, veretlenül fejezték be a szezont, kikapott a Bayern München

A Bayer Leverkusen egy több mint hihetetlen szezon végén szerezte meg a bajnoki címet, ráadásul úgy, hogy nem kaptak ki.

Rekordszámú független jelölt indul a júniusi önkormányzati választásokon

A Nemzeti Választási Iroda legfrissebb adatai szerint a júniusi önkormányzati választáson 7680 polgármesterjelölt vesz részt, akik közül többségük, 6297 függetlenként indul.

Napokon belül ismertté válhatnak a közmédiás EP-vita részletei

A közmédia jövő héten, a pünkösdi ünnepet követően tájékoztatja az Európai Parlamenti listát állító szervezeteket az általa tervezett vita részleteiről.