Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,88 Ft
Euró
400,91 Ft
Font
479,38 Ft
Bitcoin
64,084 $

A rendőrök nyomására sem hajlandók távozni a kanadai tüntetők a határról

Erősebb fellépést alkalmaztak a hatóságok több mint egy hete tartó Szabadságkonvoj elnevezésű tüntetés ellen Kanadában. 

...svg content...Fotó: EPA/TANNEN MAURY
Észak-Amerika
Author image

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő

Több busszal érkeztek meg a rendőrök Ontario államba a windsori Ambassador hídhoz vezető utakat elzáró több tucatnyi tüntetőhöz, akik kanadai zászlókkal, oltásellenes jelszavakkal és Trudeau-ellenes jelzőkkel díszített kisteherautók és terepjárókkal vonultak fel. Mintegy 100 jármű parkol már egy hete a hídhoz vezető mintegy 2 kilométeres út mentén. 

A Szabadságkonvoj tiltakozásként indult az ellen a rendelkezés ellen, miszerint az Egyesült Államok és Kanada határát átlépő kamionosoknak kötelező az oltás. A csoportot azonban nem ez a foglalkozás köti össze, sokkal inkább az oltóanyagokkal szembeni bizalmatlanság, a kormányzati túlkapások miatti aggodalom és Justin Trudeau miniszterelnökkel szembeni általános ellenszenv. Soron kívül Budapest összes lakásában bekapcsolták a távfűtést

Több mint 12 órával azután, hogy egy bíróság elrendelte kiürítését, a rendőrség szombat reggel bevonult, amelynek hatására számos jármű azonnal beleegyezett a távozásba, igaz, dudálások és rosszalló kiabálások közepette, majd este több sofőrt megbírságoltak, járműveket vonattak el.

A helyettes rendőrfőnök szerinte nem a járművekkel, hanem az emberekkel van baj. Jason Bellaire a BBC-nek elmondta, hogy világossá fogják tenni a tüntetők számára, hogy nem látják őket itt szívesen, ugyanis nem akarják, hogy zavarják a híd forgalmát vagy a közösségük életét. 

Bár sokan távoztak, nagyjából száz ember továbbra sem volt hajlandó elhagyni a helyszínt, többek között keresztények, maszkviselést ellenző anyukák, oltásszkeptikusok és a lezárásokba és oltási útlevelekbe belefáradt helyi lakosok keveréke. A rendfenntartó erők felkészültek páncélozott járművekkel és taktikai felszereléssel, úgy tűnik, haboznak agresszívan fellépni, azonban bíznak az időjárásban, ugyanis éjszakára -17 fok körüli időjárást jósoltak. 

Körülbelül 750 kilométerre keletre, Ottawában, az ország fővárosát elfoglaló tiltakozó csoport szintén nem úgy viselkedik, mint akik tervezik elhagyni a helyszínt. A windsori tömeggel ellentétben, amely néhány száz emberre korlátozódott, akik egy főutat foglaltak el, az ottawai tüntetés lényegében egy nagyváros központját szállta meg. 

Ők már berendezkedtek, grillsütőket állítottak fel az utcán, ételt osztogatnak az éhes tüntetőknek, miközben jégkorong-mérkőzéseket rendeznek, zenét hallgatnak, táncolnak és azt kiabálják, hogy „szabadság!“

Történelmi csúcson az ötöslottó főnyereménye, hatalmas pénzt kaszálhatunk

Az ötöslottó főnyereménye elérte a 6,525 milliárd forintot, ami a játék 67 éves történetében a legnagyobb összeg.