Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
355,11 Ft
Euró
396,76 Ft
Font
475,11 Ft
Bitcoin
65,866 $

Szabadon engedték a tálibok az ENSZ menekültügyi szervezetének újságíróit

Péntek este Kabulban szabadon engedték az elfogott külföldi újságírókat az afgán vezetők.

Ázsia
Author image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Zabihullah Mudzsáhid tálib kormányszóvivő szerint azért vették őrizetbe a külföldieket, mert nem voltak náluk olyan dokumentumok, amelyek megfelelően azonosították volna őket, és amint megerősítették személyazonosságukat, szabadulhattak.

A genfi székhelyű Menekültügyi Főbiztosság (UNHCR) közleményében azt írta: megerősítik, hogy kabulban szabadon engedték a két újságírót és a velük együtt dolgozó afgán állampolgárokat. Soron kívül Menczer Tamás Magyar Péternek üzent: „Vége van, Peti!”

Joe Biden amerikai elnök pénteken aláírta azt a végrehajtási rendeletet, amely ígéretet tett arra, hogy 3,5 milliárd dollárt – az Egyesült Államokban befagyasztott 7 milliárd dolláros afganisztáni vagyonból – átadnak a 2001. szeptember 11-ei terrortámadások amerikai áldozatainak családjainak. A másik 3,5 milliárd dollárt afgán segélyezésre szabadítanák fel. A rendelet lehetővé tenné az amerikai pénzintézetek számára, hogy megkönnyítsék a humanitárius csoportok hozzáférését a pénzhez, amelyet aztán közvetlenül az afgán népnek adnák át.

Az őrizetbe vett külföldi újságírók egyike Andrew North, a BBC brit közszolgálati médium volt tudósítója, aki 20 éve Afganisztánban dolgozik. Felesége, Natalia Antelava korábban a Twitteren kérte a szabadon bocsátását.

A tálibok augusztus közepén söpörtek végig Afganisztánon, elfoglalták Kabult és az ország nagy részét, amikor az amerikai és NATO-csapatok a 20 éves beavatkozást követő kivonulásuk utolsó, kaotikus heteit élték.

„Az, hogy a tálibok őrizetbe vettek két újságírót, akik az ENSZ menekültügyi ügynökségének megbízásából dolgoztak, szomorúan tükrözi a sajtószabadság általános hanyatlását és az újságírók elleni egyre gyakoribb támadásokat a tálibok uralma alatt” – mondta Steven Butler, a CPJ ázsiai programjának koordinátora Washingtonban.

Az újságírók védelmére létrejött CPJ nemzetközi szervezet elítélte az őrizetbe vételt, és követelte az azonnali szabadon bocsátást. A CPJ szerint az őrizetbe vételek kedden történtek.

A nemzetközi közösség vonakodik hivatalosan elismerni a tálib kormányt – hivatalosan még egyetlen ország sem ismerte el -, mert attól tart, hogy az iszlamisták ugyanolyan kegyetlen és az emberi jogokat sértő uralmat fognak fenntartani, mint amikor először, az 1990-es években voltak hatalmon az országban. Tárgyalásokat már folytattak velük januárban és most Svájcban.

A tavaly augusztusban általuk végrehajtott erőszakos hatalomátvétel után a nemzetközi közösség felfüggesztette Afganisztán támogatását, és befagyasztotta az ország külföldi – főleg amerikai – bankokban lévő vagyonát, mintegy 9,5 milliárd dollárt. Emiatt az ország gazdaságilag katasztrofális állapotba került, a 38 milliós lakosság több mint felét éhínség fenyegeti.