Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
66,944 $

Patkányoktól származó variánst fedeztek fel New York szennyvizében

Egy új tanulmány szerint a New York-i patkánypopulációtól származhat a koronavírus új változata, amelyet az ottani szennyvizek és patkányürülékek vizsgálata során állapítottak meg.

...svg content...Fotó: Twenty20
Észak-Amerika

Szabó Kata

Szerkesztő

Egyes kutatók úgy hiszik, hogy a koronavírus-fertőzés legújabb variánsa emberi szervezetből származik, mások viszont úgy vélik, a patkányoktól ered az új változat. Marc C. Johnson, a Missouri Egyetem virológusa, és az új tanulmány társszerzője szerint a patkányok nem fogékonyak a koronavírus eredeti törzsére, de annak alfa, béta és gamma változataival megfertőződhetnek.

A Queens College virológusa, John Dennehy úgy gondolja, az állatok csatornavizet isznak és ürülékkel is táplálkoznak, ezért valószínű lehet, hogy így került sor a megfertőződésre, bár élő vírust még sosem mutattak ki a szennyvízben – derül ki a New York Post cikkéből. Soron kívül Pünkösd: vasárnap és hétfőn is zárva lesznek az üzletek

A kutatók nem találtak bizonyítékot arra, hogy a járvány a patkányok között terjed, mégis úgy gondolják, hogy ezek a kártevők a „lehetséges jelöltek” a betegség következő, még ismeretlen változatának előidézésében.

Ha pedig ez bekövetkezik, legjobb esetben csak a patkányokat tudja majd megfertőzni az új variáns, ezáltal elveszíti a képességét arra, hogy az embereket is elérje. Legrosszabb esetben viszont az emberekre is fertőzésveszélyt jelenthet a Pi névre keresztelt változat.

Meglepő kijelentést tett Vitézy Dávid

Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt egy friss interjúban kifejtette, hogy elvi szinten nem zárkózna el a Karácsony Gergellyel való együttműködéstől a június 9-i választás eredményétől függetlenül.