Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
67,305 $

Bemutatták az első fotót, amit a James Webb űrteleszkóp készített

Több mint másfél hónappal azt követően, hogy kilőtték az univerzumba a NASA 11 milliárd dollárból megépített űrtávcsövét, elküldte első fényképét a világűrről.

...svg content...NASA
Világűr

Kulcsár Péter

Szerkesztő
TÉMÁK

Jelenleg a James Webb űrteleszkóp kalibrálása zajlik, a Földtől közel 1,5 millió kilométerre lévő pályán, ezért a fotó nem éppen a leglátványosabb, mégis rengeteg, több évnyi mérnöki munka gyümölcse, amire nem véletlenül büszkék az amerikai űrügynökség szakemberei.

Az elmosódott fotón tizennyolc, véletlenszerűen szétszóródott csillagfényből kialakított textúra tűnik fel. Azért ennyire rendezetlen a kép, mivel napjainkban a James Webb űrtávcső tükreinek összehangolását végzik, így lényegében csak egy tesztsorozat részeredményét csodálhatjuk meg – olvasható a NASA blogbejegyzésében. Soron kívül Hajóbaleset történt Verőcénél, többen meghaltak és eltűntek

„Az egész Webb-csapat el van ragadtatva attól, hogy milyen jól haladnak a képek készítésének és a teleszkóp beállításának első lépései. Nagyon örültünk, hogy a fény utat tör magának a NIRCambe” – közölte Marcie Rieke, a NIRCam detektor fejlesztő csapatának vezető kutatója.

A február 2-án indított képfelvételi folyamat alkalmával a hatalmas méretű űrteleszkópot 156 eltéró pozícióba helyezték a csillagok előre jelzett pozíciója körül, és a NIRCam érzékelőivel 1 560 fotót lőttek, ami összességében 54 gigabájtnyi adatot jelent.

Fotó NASA

A procedúra nagyjából 25 órán keresztül tartott, majd az így készített fényképeket egymáshoz illesztették, ezáltal egy óriási kiterjedésű mozaikot kaptak, amit egy kétmilliárd pixeles térképpé alakítottak.

Gyurcsány Ferenc láthatóan nem bízik Magyar Péterben: „Mondják, mit tudnak Magyarról?”

Miközben Magyar Péter és Gyurcsány Ferencék egyre inkább egymással hadakoznak, a Fidesz továbbra is stabil.

Ezekkel a gólokkal lett második a Paks a Ferencváros mögött (videó)

A Kisvárdát fogadta a Paks, és ugyan a csapat az elmúlt időszakban igen rossz formát mutatott, győzelemmel és ezüstéremmel zárta az NB1-es szezont.