18+

A megtekinteni kívánt tartalom csak felnőtteknek ajánlott.

Elmúltál már 18 éves?

Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
356,07 Ft
Euró
386,89 Ft
Font
450,85 Ft
Bitcoin
65,443 $
Fotó: Twenty20

Közel 58 év után találták meg egy 9 éves kislány gyilkosát

Szerző: Borbély Fanni

Az akkor 9 éves Marise Chiverella holttestét egy gödörben találták meg a pennsylvaniai Hazletonban.

Borbély Fanni

2022. február. 11 - 18:23

Habár az állami rendőrség hosszú éveken át fáradhatatlanul dolgozott a kislány gyilkossági ügyének megoldásán, egészen mostanáig nem tudták beazonosítani a 9 éves kislány gyilkosát. A hatóságok ugyanis csütörtökön közölték, hogy felfedeztek egy DNS-t a kislány ruháján, mely elvezette őket Marise Chiverella gyilkosához.

Devon Brutosky, a pennsylvaniai állami rendőrség hadnagya a csütörtöki, mérföldkövet jelentő sajtótájékoztatón elárulta, a pennsylvaniai állami rendőrség 1905-es alapítása óta eltelt idő jóformán felét azzal töltötték, hogy a kislány ügyét megoldják. Soron kívül Hivatalos: Oroszországban folytatja a Ferencváros edzője

A kegyetlen gyilkossági ügyön dolgozó, jelenleg már nyugdíjas nyomozók és tisztviselők, valamint Chiverella testvérei egyaránt részt vettek a sajtótájékoztatón, és elmesélték, hogyan találták meg az elkövetőt, aki 1964-ben meggyilkolta Marise Chiverellát.

Egy DNS a kabáton

A kislány 1964. március 18-án iskolába indult, és utoljára reggel 8:10 környékén látták élve, majd délután 1 órakor érkezett a lesújtó hír: a kislány holttestét egy szemétgödörbe dobva találták meg. A nyomozók azonnal megállapították, hogy a gyermeket szexuálisan bántalmazták, meggyilkolták, majd a gödörbe dobták minden holmijával együtt.

Testvérei a sajtótájékoztatón úgy írták le a kislányt, mint egy kedves és odaadó gyermek, aki apáca akart lenni felnőttkorában. Carmen Marie Radtke, Marise nővére megosztotta, nagyon sok „értékes emlékük van” testvérükről, azonban a család valószínűleg soha nem fogja kiheverni a történteket, és nem tudják feldolgozni a kislány kegyetlen meggyilkolását.

Az ügyet egészen 2007-ig rejtély övezte, amikor az állami DNS-laboratórium Chiverella kabátján hagyott folyadékból újra tudta alkotni a gyanúsított DNS-profilját. Habár a rendőrség abban reménykedett, hogy ezzel fény derülhet a gyilkos személyazonosságára, a DNS-minta sajnos nem hozott eredményt, és nem jött el a várva várt áttörés.

A rendőrség azonban nem akart annyiban hagyni a dolgot, és minden egyes hónapban összevetették a DNS-mintát a rendőrségi adatbázissal, hátha valahol felbukkant a férfi. Aztán 2019-ben a Parabon Nano-Labs segítségével a DNS-profilt feltöltötték a GED Match nevű genealógiai adatbázisba, melynek révén a hatóságoknak sikerült megszereznie az első egyezést: egy nagyon távoli rokon, valószínűleg egy unokatestvér DNS-ét.

Az ifjú családfakutató és a megoldás

Egy évvel később, 2020-ban Eric Schubert genealógus megkereste az állami rendőrséget, és ingyenesen felajánlotta segítségét a nyomozáshoz, mivel a szakértő családfák kutatásával foglalkozik, így könnyeben a nyomára bukkanhatnak a rejtélyes unokatestvérnek.

Érdekesség, hogy Eric Schubert akkoriban még csak 18 éves volt, ám már számos lezáratlan ügyben segített a hatóságoknak, és nem is gondolkodott sokat, amikor a rendőrség rendelkezésére bocsátotta az addig szerzett információkat. Schubert pedig megkezdte a kutatást, és elkérte az összes ismert rokon elérhetőségét, szerencséjére pedig a rokonok is együttműködők voltak, és meg is találta a gyilkost.

Nyomozása során ugyanis kiderült, hogy a kislány ruhájáról származó DNS egyezett a gyilkosság idején 22 éves James Paul Forte DNS-ével, aki 1980-ban természetes halállal halt meg, nagy valószínűséggel szívrohamban. Annak érdekében, hogy megerősíthessék az információt, Forte testét exhumálták, majd mintát vettek – február 3-án pedig megérkezett az eredmény, miszerint Forte gyilkolta meg a 9 éves kislányt.

A férfi neve egyébként soha nem merült fel a nyomozás során, és úgy vélik, a támadás nem előre eltervezett, hanem véletlenszerű lehetett. Annyit tudni, hogy Forte 1974-ben bűnösnek vallotta magát a bíróságon, miután súlyos testi sértéssel vádolták, és egy év próbaidőt kapott. Két évvel halála előtt, 1978-ban pedig letartóztatták gondatlan veszélyeztetésért és zaklatásért.

(CNN)