Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
67,068 $

Óriási tűzgömböt észleltek Magyarország felett

A hosszú pályavonallal rendelkező, fehér fényű tűzgomb csütörtök este bukkant fel hazánk légterében.

...svg content...Twenty20
Világűr

Kulcsár Péter

Szerkesztő
TÉMÁK

A Magyar Meteoritikai Társaság (MMT) által üzemeltetett Magyar Tűzgömbkamera Hálózat (MTH) bajai, bükki, győri és zalaegerszegi teljes égbolt kamera állomásai rögzítették a jelenséget. Köszönhetően annak, hogy az ország felett derült volt az ég.

A világűrből beérkező néhány deciméteres test körül a pálya első felén közel egyenletesen fénylett fel a több ezer C fokra a gerjesztett plazmacsatorna. A csúcsfényesség környékén -6, -8 magnitúdó fényességet ért el a meteor, ami valamivel meghaladja a Vénusz bolygó legnagyobb fényességét.  Soron kívül Keményen szembesítette Vitézy Karácsonyt a budapesti kukahelyzettel

Az elért legnagyobb fényessége miatt valószínűsítik, hogy a tűzgömb teljes anyaga elégett, elporladt a magaslégkörben – írták.

Fotó Magyar Tűzgömbkamera Hálózat MTH

A január-február hónapokban nem ritka a fényes tűzgömbjelenség, csupán azért tűnik, hogy több van belőlük, mert egyre jobban terjednek a modern, egész égboltot éjjel-nappal figyelő, monitorozó kameraállomások, mint amilyen az MTH hálózata is – tették hozzá.

Szentkirályi Gyurcsányról és Karácsonyról: rémálom mind a két ember

Rémálomnak nevezte Szentkirályi Alexandra Gyurcsány Ferencet és Karácsony Gergelyt, akik közül csak egyvalaki vezetheti Budapestet.