Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
353,87 Ft
Euró
384,03 Ft
Font
450,78 Ft
Bitcoin
69,215 $

Jelentős áttörést értek el a fúziós energia terén

Alapjaiban változtathatja meg jövőnket a felfedezés, melynek köszönhetően egy lépéssel közelebb kerültünk a megújuló energiaforrások Szent Gráljának tartott magfúzió megvalósításához.

...svg content...Twenty20
Technológia

Kulcsár Péter

Szerkesztő
TÉMÁK

Az Egyesült Királyságban működő JET laboratórium megdöntötte saját világrekordját a hidrogén deutérium és trícium izotópjainak egyesítése révén kinyerhető energiamennyiség tekintetében, ami a magfúzió lebonyolításának egyik alapvető eljárása.

Ha sikerülne a Földön is újraalkotni a szóban forgó folyamatot, azzal gyakorlatilag korlátlan mennyiségű, minimális széndioxid-emisszióval járó, alacsony háttérsugárzással rendelkező energiaforrást kaphatnánk. Soron kívül Szia, Orbán Viktor! Ki a kedvenc mesehősöd?

Az európai fizikusokból álló kutatócsapat által elvégzett kísérletek során öt másodperc leforgása alatt 59 megajoule energiát termeltek, ami több mint kétszerese annak, amit 1997-ben hasonló műveletek alkalmával elértek – olvasható a JET közleményében.

Nem beszélhetünk kimagasló eredményről, hiszen a kinyert energiateljesítmény körülbelül annyi, mint amennyi nagyjából 60 vízforralóban lévő folyadék felforralásához szükséges, jelentősége inkább abban keresendő, hogy igazolja a fizikusok és mérnökök tervezési döntéseit, amelyeket a jelenleg Franciaországban épülő, ITER névre keresztelt fúziós reaktor kapcsán hoztak.

A létesítmény építését az EU tagállamain kívül az Egyesült Államok, Oroszország és Kína egyaránt finanszírozza; a tervek szerint az ITER lesz az utolsó lépés annak bizonyítására, hogy a nukleáris fúzió az évszázad második felében biztonságos és hatékony energiaforrássá érhet.

Annyiban különbözik a magfúzió az atomerőműveket működtető hasadási reakcióktól, hogy nem az atomok szétválasztását, hanem azok egyesítését jelenti. A Nap magjában található hatalmas gravitációs nyomásnak köszönhetően a folyamat körülbelül 10 millió Celsius-fokon játszódik le, ám ahhoz, hogy a Földön is megvalósuljon, az alacsonyabb nyomás miatt az említett hőmérséklet tízszerese szükséges.

Mivel bolygónkon nem léteznek olyan anyagok, amelyek ellenállnának az ekkora hővel való közvetlen érintkezésnek, ezért a fúzió laboratóriumi realizálásához tudósok egy speciális eljárást ötlöttek ki, mely során fánk alakú mágneses mezőben tartanak túlhevített gázokat, vagyis plazmát – az ITER is ezen az elven működik.

Hét újszülött vesztette életét egy gyermekkórházban történt tűzesetben Indiában

Rövid időn belül újabb halálos tűzeset történt Indiában, melynek következtében hét újszülött életét vesztette.