Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
354,72 Ft
Euró
384,85 Ft
Font
451,15 Ft
Bitcoin
67,529 $

Így tette tabuvá a 24-es számot a homofóbia a futballban

Brazíliában mindenhol futballmezeket látni, azonban van egy olyan szám, amely egyiken sem szerepelhet. 

...svg content...Fotó: A brazil válogatott az oroszországi labdarúgó-világbajnokság nyolcaddöntõjének Brazília – Mexikó mérkõzése elõtt Szamarában 2018. július 2-án. Elsõ sorban: Neymar, Willian, Gabriel Jesus, Fagner és Philippe Coutinho (b-j). Második sorban: Casemiro, Thiago Silva, Miranda, Paulinho, Filipe Luís és Alisson Becker (b-j). (MTI/EPA/Taccjana Zenkovics)
Sport

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő

Brazília kétség kívül az egyik leginkább futballfanatikus ország, ahol a mindennapok elengedhetetlen része a labdajáték. Rendszeresen összefutni a klubcsapatok vagy a válogatott öltözetét viselő emberekkel, miközben a legendák számai sorra feltűnnek: Ronaldo 9-es, Pelé 10-es, Romario 11-es.

Azonban van egy olyan szám, amely tiltottnak számít, ez pedig a 24-es. Ennek az tabunak az oka a homofóbia, az eredettörténete több mint egy évszázaddal ezelőttig nyúlik vissza, de a mai napig is tart, amikor a melegellenes hozzáállás még jelen van a labdarúgásban.  Soron kívül Magyar Péter szívesen vitázik, de van egy feltétele

A 24-es szám története 1892-ben kezdődött, amikor Brazília első állatkertjének alapítója, Joao Batista Viana Drummond báró kreatív megoldást talált ki a zűrös pénzügyek rendezésére: az „O Jogo Do Bicho“, vagyis Állatjáték nevű lottójátékot. 

Ez arról szólt, hogy a Rio De Janeiro-i állatkert és a báró munkatársai minden nap véletlenszerűen kiválasztottak egyet a 25 állat közül, és mindenki, akinél ez a figura volt, pénzjutalomban részesült.

A játék hatalmas sikerre tett szert, mégpedig azért, mert a leleményes vállalkozók kártyákat nyomtattak mind a 25 állat képével, és árulni kezdték őket főnyereményként. 

A móka azonban nem tartott sokáig, ugyanis három évvel később betiltották. Ekkor viszont már késő volt, ugyanis olyan intézménnyé vált, amely ma is működik a maffia irányítása alatt, azóta pedig nem csak az állatkertekhez, hanem a politikához, a karneválhoz, a zenéhez és a futballhoz is kötődik. 

Innen ered, hogy a játék 24-es kártyája egy szarvas volt, portugálul „veado“, amely a nyelvben homofób szidalmazásként is használható, azért, mert a szarvasokat nőies állatoknak tartják, akik ráadásul néha homoszexuális kapcsolatokat is létesítenek – ez az oka annak, hogy félnek a brazil férfi focisták a 24-es számtól.

Bernardo Gonzales LMBTI-aktivista, aki a Sao Pauló-i Sport Club T Mosqueteiros nevű transzférfiakat foglalkoztató futsalcsapatban játszik, elmondta, hogy egyes brazil férfiak még akkor is elkerülik a 24-est, amikor helyet választanak a moziban, lakást bérelnek, sőt, amikor 24 évesek lesznek, akkor azt mondják, hogy ők valójában 23+1 évesek. 

Ezért a focisták inkább más számot használnak, mert nem akarják, hogy bárki megkérdőjelezze a férfiasságukat, ennek ellenére a brazil férfi első osztályban a 20 csapatból jelenleg négynek is van olyan játékosa, aki ezt választotta. 

Az egyikük, Kevin Malthus, a Santos 19 éves középpályása elmondta, hogy szerinte minden klub számára fontos, hogy szerepeljen ez a szám a felhozatalban, ráadásul úgy véli, hogy csak egy homofób előítélet alakult ki, ráadásul több nagyszerű sportoló is játszott 24-es mezben, például Kobe Bryant. 

Fotó Kobe BRYANT a Lakers játékosa kosarat készül dobni a Los Angeles Lakers Oklahoma City Thunder mérkõzésen az észak amerikai profi kosárlabda bajnokság 2012 április 22 i játéknapján Los Angelesben Lakers kétszeri hosszabbítás után 114 106 ra gyõzött MTIEPAMichael Nelson

(The Straits Times)

Szijjártó Péter elmondása szerint egyetlen magyar ügynök sincs veszélyben

Szijjártó Péter egy bulvárlap kérdéseire válaszolt.

Magyar Péter szívesen vitázik, de van egy feltétele

Magyar Péter valódi vitát szeretne, csakhogy a kormány semmilyen formában nem hajlandó képviseltetni magát ezen eseményeken.

A Diákhitel Központ szerint nem igazak a sajtóban megjelent állítások

A 24.hu friss cikke szerint olyan törvénymódosítást fogadott el a parlament, mely lehetővé teszi, hogy két lépcsőben a Tiborcz István érdekeltségébe tartozó Gránit Bankhoz szervezzék ki a Diákhitel Központ ügyfeleit. A Diákhitel Központ tagad.