Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,88 Ft
Euró
400,91 Ft
Font
479,38 Ft
Bitcoin
64,084 $

A kontinensen élők többsége elégedett az EU demokráciájával

Az Európai Parlament felméréséből kiderült, semmi sem változott a demokrácia megítélése terén, ugyanakkor a fejlettebb országokban felerősödtek az unióellenes hangok.

...svg content...Twenty20
Európa
Author image

Kulcsár Péter

Szerkesztő
TÉMÁK

A korábbi válságokban romlott az EU megítélése, közben 2020-ban megugrott a pozitív válaszok aránya, ezen a kutatók is meglepődtek. Miközben 10 százalékponttal emelkedett a pozitív verdiktek száma, a semleges, vagy negatív vélemények aránya összességében keveset változott – írta a Napi.hu az EP legújabb Eurobarometer felmérése alapján.

Philipp Schulmeister, a projektet felügyelő szakember újságíróknak elmondta, leülős, személyes interjúk alapján készült a kutatás. Soron kívül Schobert Norbi fia csak a kezdet volt, rengeteg fiatal állhat katonának

A járvány legrosszabb idejében jelentősen romlott az EU elfogadottsága, különösen a kiszolgáltatott társadalmi csoportok, az idősek, vagy a társuktól elváltak körében, utóbbiak esetében 25-ről 18 százalékra esett a támogatási ráta.

Mára viszont megfordult az arány – az európaiak 52 százaléka úgy látja, hogy most már nem számít a hangja és a véleménye. Schulmeister szerint a korábbi évek adatai alapján ennek a grafikonnak a hullámzása az EP-választásokkal függ össze, ha szavazni kell, akkor számít az európaiak véleménye, ha épp nem, akkor úgy érezhetik, hogy kevésbé.

Írország, Portugália és Luxemburg állampolgárai voltak a legoptimistábbak, ezekben az országokban mindenhol 60-75 százalék között mozgott az EU általános támogatottsága. A régióból Lengyelország volt még kiugróan EU-párti, ott a válaszadók 58 százaléka volt pozitív az EU iránt.

A felmérésben feltűnő, hogy az EU megítélésében mindenhol nagy a semleges arány. A leginkább támogató Írországban ez 19, a leginkább negatív Szlovákiában 49 százalék.

Nagy bejelentést tett Gyurcsány Ferenc a 2026-os választások kapcsán

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke nagy bejelentéssel rukkolt elő a 2026-os választások kapcsán,

Találkozóra hívta Magyart Pétert Menczer Tamás: „Várlak, Peti”

Menczer Tamás a róla készült videójában azt mondta, nagyon várja már, hogy találkozhasson Magyar Péterrel, aki nemrég Szlovéniába utazott beszédet tartani.