Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,88 Ft
Euró
400,91 Ft
Font
479,38 Ft
Bitcoin
64,084 $

Kiderült, hatékony-e a D-vitamin a koronavírus ellen

Az előzetes statisztikák szerint a vitaminhiányban szenvedő izraeli lakosok 26 százaléka veszítette életét a fertőzés következében.

...svg content...Fotó: alicerubik / Twenty20
Közel-Kelet

Czinder Tímea

Szerkesztő
TÉMÁK

Egy izraeli tanulmány összefüggést vont az országban gyakori D-vitamin-hiányos állapot és koronavírusban elhunytak vagy súlyos tünetet mutatók magas száma között. A kutatás eredménye azt is kimondja, a D-vitamin-szint megnövelése hatékony lehet a vírus ellen, és csökkentheti a súlyos tünetek vagy halálozás kockázatát.

A Bar Ilan Egyetem és a Galileai Orvosi Központ kutatói arra jutottak, a D-vitamin-szint és életkor alapján akár az is előjelezhető, a fertőzés milyen súlyos lefolyású lesz az egyes betegek számára – számolt be az Infostart. Soron kívül A havazás megbénította a vasúti közlekedést – masszív késések és kimaradó járatok

A méréseket az első két izraeli hullám idején végezték, mielőtt a vakcinák széles körben elérhetővé váltak volna, és az orvosok azt hangsúlyozták, a vitaminok szedése nem helyettesíti a védőoltásokat, csak az immunrendszer megfelelő állapotát tartják fent.

Egy 2011-ben Közel-Keleten készült tanulmány arra a megállapításra jutott, Izraelben a lakosok 80 százaléka D-vitamin-hiányban szenved. A kutatók szerint táplálékkiegészítő szedésével a betegek elkerülhetik a koronavírus súlyos következményeit.

Az egészségügyi hatóságok már egy ideje javasolják a vitamin szedését, eddig azonban kevés adat állt rendelkezésre ennek hatékonyságáról. Júniusban a kutatók közzétettek egy előzetes statisztikát, amely arról számolt be, a D-vitamin-hiányban szenvedő betegek 26 százaléka, a normális D-vitamin-szintű betegeknek pedig 3 százaléka veszítette életét a fertőzés következtében.

A kutatás a júniust megelőző két évre visszamenőleg is megvizsgálta a páciensek vitaminszintjét, amelyből kiderült, nem a betegség okozta a D-vitamin szintjének csökkenését.