Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,14 Ft
Euró
390,94 Ft
Font
458,00 Ft
Bitcoin
63,254 $

Százezernél is több új vírust fedezett fel egy szuperszámítógép, köztük 9 új koronavírust

A kutatás során létrehozott adatbázis segíti a vírusok könnyebb felismerését, ezáltal az ismeretlen eredetű fertőzésben szenvedő páciensek kezelését is hatékonyabbá teszi.

Fotó: PentiumIII / Twenty20
Orvostudomány

Czinder Tímea

Szerkesztő

A Serratus Projekt nevű nemzetközi együttműködés során csaknem 20 millió gigabájtnyi RNS-szekventálási adatot elemeztek újra, a folyamat során pedig csaknem tízszer annyi RNS-vírust fedeztek fel, mint amennyi korábban ismert volt. A vizsgálat során 9 új koronavírus típust is találtak – számolt be a TweakTown.

Az elemzést egy 22 500 processzor erejével rendelkező szuperszámítógép végezte, az 5,7 millió biológiai mintát pedig a Cloud Innovation Center (CIC) biztosította a kutatás számára az elmúlt 13 évből. A vizsgálat során 132 ezer RNS-vírust találtak, amelyek közül csak 15 ezret azonosítottak korábban. Soron kívül Élőben adja a tv a Bayern München-Real Madrid Bajnokok Ligája elődöntőt

Dr. Arthem Babaian, a kutatás vezetője úgy becsülte, egy hagyományos szuperszámítógép több mint egy év alatt, több százezer dolláros költséggel végezte volna el ugyanezt a feladatot. Ezzel szemben a Serratus 11 nap alatt végzett az elemzéssel, a kutatás pedig 24 ezer dollárba került.

„Új korszakba lépünk a természetben előforduló vírusok genetikai és térbeli sokféleségének megértésével, valamint azzal, hogy érintkezik a sokféle állatfaj ezekkel a vírusokkal. Azt reméljük, nem ér váratlanul minket, ha újra felbukkan egy a COVID-19 járványt okozó SARS-CoV-2 vírushoz hasonló fenyegetés. Ezek a vírusok könnyebben felismerhetővé váltak, a természetes hordozóik pedig gyorsabban azonosíthatóbbak lettek. A fő cél az, hogy a fertőzéseket olyan korán felismerjük, hogy ne okozhassanak pandémiát”

– nyilatkozta Babaian.

A szakember kifejtette, az új adatbázis jelentősen megkönnyíti az ismeretlen eredetű betegségben szenvedő páciensek kezelését, a vérükből kinyert vírus ugyanis egy egyszerű kereséssel összekapcsolhatóvá válik a világszerte feljegyzett hasonló esetekkel.

Alaptörvény-módosításokat nyújtott be a kormány, az egyik a kegyelmi ügyet érinti

Az Országgyűlés honlapján közzétették a szöveges javaslatokat azokkal az Alaptörvény-módosításokkal kapcsolatban, amelyekről az elmúlt napokban már szó esett.