Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
360,52 Ft
Euró
388,69 Ft
Font
453,43 Ft
Bitcoin
61,542 $

Ferenc pápa: alapvető emberi jogunk, hogy pontos információkat kapjunk az oltásokról

Ferenc pápa felszólalt az egyre növekvő gyűlölet, valamint a koronavírus-járvány kapcsán terjedő dezinformációk veszélye kapcsán.

Fotó: Twenty20
Külföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

Ferenc pápa pénteki beszédében mélyen elítélte a „félelmen alapuló valóságtorzítást”, mely a koronavírus-járvány kezdete óta egyre csak gyűrűzik, ezzel együtt pedig együttműködésre szólította fel az újságírókat, hogy segítsenek azoknak az embereknek, akiket sikerült félrevezetniük az oltáselleneseknek, a minden valóságalapot nélkülöző álhírek terjesztésével.

A pápa kiemelte, a koronavírus-járvány kezdete óta döbbenetes mennyiségű, minden megalapozott és bizonyított tudományos megállapítást nélkülöző álhír jelent meg, és sajnos nagyon sokan vannak, akik szinte kizárólag dezinformációk alapján tájékozódnak. Soron kívül Lehúzta a vécén újszülött gyermekét egy 15 éves lány, vádat emeltek ellene

„Nem lehet nem észrevenni, hogy ezekben a napokban a világjárvány mellett egy „infodémia” is terjed: a valóság félelmen alapuló torzítása, amely globális társadalmunkban a meghamisított és kitalált hírek kommentálásának robbanásszerű terjedéséhez vezet”

– hangzott el a pápa tűpontos megfogalmazása.

Ezt követően a pápa hangsúlyozta, a valós tudományos adatokkal történő teljes körű tájékoztatás alapvető emberi jog, s kiemelte, a megfelelő és valós tájékoztatást elsősorban azoknak kell biztosítani, akiket megvezettek, akik kevésbé olvasottak, valamint akik jelenleg a legkiszolgáltatottabb helyzetben vannak.

A most 85 éves pápa tavaly vette fel a Pfizer oltóanyagát, és azóta is rendszeresen kiemeli a koronavírus elleni vakcinák fontosságát. A pápa beszédében azt is kiemelte, hogy tiszteletben kell tartanunk az emberek aggodalmait és kétségeit, azonban nem fordulhatunk el tőlük, ha ők rossz helyről tájékozódnak; meg kell próbálnunk megmutatni nekik a valóságot – írja a Washington Post.

Kína útjára indította a Csang'e-6 szondát a Hold sötét oldalának tanulmányozására

A cél, hogy felfedezzék a Hold sötét oldalát.