Mégsem tesz jót a szívnek a bor?
Azt eddig is tudtuk, hogy a nagy mennyiség káros, de állítólag az óvatos borozgatás is bajt okoz.
Legalábbis a World Heart Federation szerint, amely lényegében méregként aposztrofálja a legkisebb mennyiségű bort is a szívre nézve, ugyanis az eredmények szerint gyengíti annak összehúzódását és kamrafibrillációhoz is vezet.
A „kis mennyiség orvosság”-féle feltételezések ugyanakkor még a közelmúltig is tartották magukat, a World Cancer Research Fund korábbi kimutatása szerint a főétkezésekhez fogyasztott egy-egy pohár bor nem csupán a szívinfarktus, de a rosszindulatú daganatok kockázatát is segít csökkenteni.
Ezzel teljesen ellentétes a mostani kutatás, hiszen amellett, hogy kardiotoxinnak kiáltották ki a bort, még rákkeltőnek is titulálták, mivel a májban az alkohol lebontása során acetaldehid keletkezik, mely elősegíti a rosszindulatú sejtburjánzások fejlődését.
A Lancet Oncology publikációja szerint világszerte a rákos megbetegedések 4%-a, vagyis 750 ezer eset az alkoholfogyasztás miatt következik be, ráadásul ezeknél a betegségeknél általánosságban nézve is magas az összefüggési arány – írta meg az Index