Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
354,20 Ft
Euró
385,37 Ft
Font
449,24 Ft
Bitcoin
65,066 $

Kiderült, mi okozhatja a koronavírus-fertőzés során fellépő agyködöt

Kutatók több olyan páciens agy-gerincvelői folyadékában találtak váratlan gyulladást jelző markereket, akik agyködre panaszkodtak.

...svg content...Twenty20
Orvostudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő
TÉMÁK

A San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem kutatói által elindított LIINC (Long-term Impact of Infection with Novel Coronavirus) egy olyan folyamatban lévő projekt, amely a Covid19 megbetegedés hatását vizsgálja a pácienseknél az akut fertőzést követő hónapokban és években.

A program legújabb tanulmánya során az agyködöt tapasztaló, hosszú ideje koronavírussal fertőzött betegeknél az agy-gerincvelői folyadék kóros biomarkereit vizsgálták.

A kis létszámú vizsgálat során összesen 17 olyan önkéntes szervezetéből vettek gerincfolyadék-mintát, akik nagyjából tíz hónapja estek át a fertőzésen. Tizenhárom személy az agyköd tartós jeleit tapasztalta, míg a maradék négy olyan kontrollként szolgált, akiknek nem voltak a fertőzés lefolyása után kognitív problémáik.

Míg a kontrollcsoportban nem észleltek rendellenességeket, a tartós agyködöt tapasztalók 77 százalékánál számos váratlan elváltozást mutattak ki, melyek magukban foglalták a neuroinflammáció jelenlétére utaló fehérjék emelkedett szintjét és az antitestek szokatlan mennyiségét.

Érdekes módon azoknak, akik a koronavírus-fertőzést követően tartós kognitív problémákról számoltak be, közel fele jelezte, hogy ezek a szimptómák késve jelentkeztek.

A kutatás vezetője, Joanna Hellmuth szerint a hosszú távú kognitív problémák többféle vírusfertőzéssel, köztük a HIV-vel és más koronavírusokkal egyaránt összefüggésbe hozhatóak, ezért nem véletlen, hogy covid esetében is kialakulhatnak. Soron kívül Donáth Annát sokkolták a Robert Fico elleni merényletről megjelent kommentek

Putyin és Biden is megszólalt a Fico elleni merénylet után, aki magánál volt

Joe Biden amerikai elnök és Vlagyimir Putyin, Oroszország elnöke szinte egyszerre reagált a Robert Fico elnök elleni merényletre.

Már a következő szezontól kezdve kiirthatják a VAR-t a Premier League-ből

A Premier League klubjai a következő hónapban tartandó éves közgyűlésükön szavaznak majd arról a javaslatról, hogy a következő szezontól kezdve megszüntessék-e a videóbíró (VAR) rendszert.