Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
362,52 Ft
Euró
389,10 Ft
Font
454,62 Ft
Bitcoin
59,341 $

Sor került az első robotsebészeti rendszerrel végzett műtétre az onkológián

Hazánkba csak 2021-ben érkezett meg az új technológia, és képzés is csak egyetlen egyetemen vehető igénybe.

Fotó: Kásler Miklós, az emberi erõforrások minisztere sajtótájékoztatót tart a Robotsebészet bevezetése Magyarországon címû projekt kapcsán az Emberi Erõforrások Minisztériuma Tükörtermében 2022. január 24-én. A miniszter elmondta, hogy elvégezték az elsõ robotsebészeti beavatkozást az Országos Onkológiai Intézetben (OOI), egy prosztataeltávolító mûtétnél segédkezett a Da Vinci nevû robot. MTI/Balogh Zoltán
Belföld

Czinder Tímea

Szerkesztő
TÉMÁK

Tavaly év végén, december 16-án robotsebészeti eszköz érkezett az Országos Onkológiai Intézetbe, amellyel Kásler Miklós miniszter tájékoztatása szerint urológiai és nőgyógyászati műtéteket végeznek majd a jövőben. Az első beavatkozást – egy urológiait – már el is végezték az új Da Vinci sebészeti rendszerrel.

Bár a robotika már a hetvenes évek óta egyre inkább jelen van az orvostudományban, hazánkban tavaly indult az első képzés, és az első eszköz beszerzésére is 2021-ig kellett várni. Az onkológián kívül a Semmelweis Egyetem rendelkezik még egy hasonló berendezéssel, ennek segítségével történik a robotsebész-oktatás is, ami az egyetlen ilyen típusú képzés Magyarországon. Soron kívül Némi csapadékra van kilátás pénteken, de akár 27 fok is lehet napközben

Az új eljárás során az orvosok egy 3D-s videórendszerrel és nagy felbontású képek segítségével látják a műtött területet, és egy irányítópulton keresztül kezelhetik a szerkezet karjait. A robotkarok használatával olyan finomabb, bonyolult eljárások is elvégezhetők, amelyekre hagyományos műtéttel vagy laparoszkópos eljárással nincs lehetőség.

Szijártó Attila, a SE egyik igazgatója korábban úgy nyilatkozott, időszerű a robotsebészet bevezetése a magyar gyógyításban, amelynek segítségével precízebb és kifinomultabb lesz a sebészi munka.

Ennek ellentmond a bécsi Ludwig Boltzmann intézet elemzése, amely a robotsebészeti eszközzel végzett hasi és mellkasi műtétek adatai alapján arra jutott, a technológia drága, és nincs annyi előnye, ami indokolná a használatát – számolt be az Index.

Jelenleg több mint hatezer Da Vinci robotsebészeti eszköz működik világszerte, az elvégzett beavatkozások száma pedig 1,2 millió. Hazánkban az első beavatkozást követően még négyet terveznek a héten.

Agyonverte feleségét a volt kazahsztáni gazdasági miniszter, a gyilkosságról felvétel is készült

A férfi az egyik rokonának a tulajdonában lévő étterembe vitte feleségét, ahol a hajánál fogva rángatta, brutális módon ütlegelte és rugdosta, melynek következtében a nő a helyszínen életét vesztette.