A halal termékek gyártása a baromfihús esetében is új piacot nyithat
A baromfiágazatnak komoly lehetőség lehet a halal termékek gyártása, mivel az európai muszlim közösség erősödése új piacokat nyithat meg a hazai agrár- élelmiszeripar szereplői előtt.
Az európai muszlim közösség növekedésével megnőtt az iszlám törvények szerint készülő, úgynevezett halal élelmiszerek iránti igény, mely tavaly a báránypiacon ütötte fel a fejét kereslet formájában, jelenleg pedig főképp a baromfihús esetében lehet kiaknázatlan, új piaci lehetőség.
A halalnak megfelelően csak olyan állat vágása engedélyezett, amelyet korábban halal élelemmel etettek, emellett állatorvosilag igazoltan egészséges, ha pedig messziről került szállításra, akkor a vágás előtt hagyni kell pihenni az állatot. A vágást pedig egy felnőtt muszlimnak kell végeznie, aki fizikailag és mentálisan is egészséges, valamint vallási képzést kapott a feladat elvégzésére, majd a feldolgozás során csak olyan eszközök használata engedélyezett, amelyeket más célra nem használnak.
Egy magyar ápolónő beszámolója a frontvonalból, beszédes felvételekkel
Illetve azt is figyelembe kell venni, hogy az állatok különböző csoportjai ne keveredhessenek egymással a kifutóba szállítás, tisztítás és a vágási területre szállítás során, ha pedig mindezen körülményeknek megfelel, végül egy speciális, jogvédett emblémát kap a termék, melyre a halal intézmény adhat jóváhagyást – derül ki a Magyar Nemzet cikkéből.
A Baromfi Terméktanács (BTT) honlapján megtalálható felhívás szerint a piaci lehetőségeket elsősorban a nyugat-európai országok, az arab országok és Törökország jelenti, valamint értékesítési lehetőséget a volt szovjet tagköztársaságok és Oroszország.