Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,77 Ft
Euró
391,99 Ft
Font
458,28 Ft
Bitcoin
62,381 $

A NASA mérnökei szándékosan robbantották fel egyik rakétájuk üzemanyagtankját

Az amerikai űrhivatal szakemberei meglehetősen érdekes módon tesztelték legújabb technológiai megoldásuk strapabírását.

Tudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Az amerikai űrhivatal szakemberei meglehetősen érdekes módon tesztelték legújabb technológiai megoldásuk strapabírását.

Szerdán a NASA mérnökcsapata a Space Launch System (SLS) rendszerének oxigéntartályán sikeresen végrehajtotta az első ellenőrzéseket. Ez a komponens létfontosságú eleme lesz annak a rakétának, amellyel 50 év után 2024-ben újra embereket juttathatnak majd a Holdra. Soron kívül Ezentúl az önkéntesek is csak erkölcsi bizonyítvánnyal dolgozhatnak a gyerektáborokban

A 21 méter magasságú tankot az alabamai Marshall Űrközpont acélgyűrűjébe helyezték, amely több millió kilogrammnyi súllyal nyomta össze a tartályt teljes hosszában. Az eseménynek az lett a vége, hogy szétdurrant az egység, a szakembereknek azonban pontosan ez volt a céljuk.

A tesztelések során a mérnökök fő feladata kideríteni, milyen határokig mehetnek el ellenállóképesség szempontjából. A mostani robbantás egy 3 éves projekt megkoronázásává vált, ugyanis bebizonyították, hogy az rakéta üzemanyagtartálya képes túlélni a kilövés utáni űrbéli körülményeket.

Julie Bassler, az SLS folyamatmenedzsere a hivatalos közleményben elmondta,

„Ebben az évben újabb mérföldkőhöz érkezett az Artemis missziók tesztelési szakasza. Sikeresen befejeztük a fő strukturális ellenőrzéseket a Marshall Űrközpontban.”

A rakéta tervezésének folyamán 200 különböző tesztet bonyolítottak le, melyek nyomán alkalmazni tudták az újabb, biztonságosabb elemeket. Mivel eddig minden procedúra gond nélkül lezajlott, így 2021 közepén megkezdődhetnek az Artemis I program első lépései, amely során az SLS-en kívül az Orion indítóegység is áteshet az első megpróbáltatásokon a floridai Kennedy Űrközpontban.

Kapcsolódó hír:

https://liner.hu/fantasztikus-time-lapse-felveteleken-csodalhatjuk-meg-a-nap-legutobbi-10-evet/

Egy év alatt megduplázódott a kanyarós megbetegedések száma

Kutatók mutattak rá egy riasztó tendenciára: globálisan megfigyelhető volt, hogy egy év leforgása alatt szinte megduplázódott a kanyarós megbetegedések száma.

Lisztes Krisztián szerint a Ferencváros a legjobb csapat az NB1-ben

Lisztes Krisztián fia góllal és gólpasszal tért vissza a sérülését és a nehezebb időszakát követően, de még mindig nagyon fiatal, sokat fejlődhet a jövőben.

Ezentúl az önkéntesek is csak erkölcsi bizonyítvánnyal dolgozhatnak a gyerektáborokban

Csak erkölcsi bizonyítvánnyal lehet ezentúl gyermektáborokban dolgozni a Fidesz törvényjavaslata szerint. Ez pedig a középiskolás önkéntesekre, civilekre nézve is kötelező lesz.