18+

A megtekinteni kívánt tartalom csak felnőtteknek ajánlott.

Elmúltál már 18 éves?

Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
67,259 $

Közzétették a videót az amerikai dróncsapásról, amely 10 afgán civil életébe került

Nyilvánosságra hozták azt a videót, amin egy balul elsült dróncsapás látható, amely összesen tíz afgán civil életébe került.

...svg content...Fotó: Afgán katona a Kabulhoz közeli bagrami légi támaszponton 2021. július 5-én. Csaknem húsz év után az amerikai hadsereg katonái kivonultak a Bagram légi támaszpontról, amely az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet és a tálibok ellen indított háború egyik központja volt. A támaszpontot teljesen átadták az afgán kormányerőknek. MTI/EPA/Hedajatullah Amid
Közel-Kelet

Hujber Dávid

Szerkesztő

A Pentagon időközben feloldotta a titkosítást és nyilvánosságra hozta a Kabulban végrehajtott amerikai dróncsapásról készült felvételt, amely tíz afgán civil áldozattal járt. Nagy port kavart az ügy a nemzetközi médiában, nem sokkal azelőtt, hogy az amerikai hadsereg kivonult volna a térségből.

A dróncsapást még augusztus 29-én hajtották végre, amit eleinte a Pentagon védelmébe vett, később viszont tragikus hibaként jellemezte az akciót. A The New York Times az információszabadságról szóló törvény jogán a központi parancsnokság ellen indított pert követően juthatott hozzá ezen felvételekhez, ami most bejárta a világot.

A videóanyag közel 30 percnyi felvételt tartalmaz, amelyben láthatjuk a csapás helyszínét a dróntámadás előtt, közben és után, miután a két MQ-9 Reaper típusú drón óriási pusztítást végzett a lakóövezetben – írja a Global News

A hadsereg tájékoztatása szerint a csapásra amiatt volt szükség, mert arról szereztek információt, hogy egy szélsőséges tartózkodik a helyszínen, aki az Iszlám Állam afganisztáni szervezetéhez köthető, és bombatámadást indíthat a kabuli repülőtér közelében, ahol ekkor még javában zajlott az evakuálás.

Több mint 81 milliós jutalmat kínálnak a nő potenciális gyilkosáért

Három nappal korábban egy öngyilkos merényletben összesen 13 amerikai katonát és több mint 160 afgánt öltek meg a repülőtér közelében. Az amerikai központi parancsnokság elismerte a hibát, és megállapította, hogy a rakétatámadás célpontjának semmi köze nem volt a terroristacsoporthoz, aki halála pillanatában egy autóban ült.

Kiderült, hogy a férfit Zemari Ahmad-nak hívták, aki egy amerikai székhelyű segélyszervezet (Nutrition and Education International) munkatársa volt, és semmilyen kapcsolatban nem állt terroristákkal.