Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

AKTUÁLIS

AKTUÁLIS

Újabb rákkeltő élelmiszeradalékot tiltott be az EU

Újabb rákkeltő élelmiszeradalékot tiltott be az EU

Újabb rákkeltő élelmiszeradalékot tiltott be az EU
Fotó: Mehrad Vosoughi/Unsplash

A színezék rengeteg élelmiszerben megtalálható, és még számos uniós országban használják.

A titán-dioxid, más néven az E171 fehérítésre használt anyag, melyet többek között rágógumikban, fehér csokoládékban, salátaöntetekben, és pékárukban is gyakran alkalmaznak, a francia kormány pedig már 2019-ben betiltotta.

A cikk a videó után folytatódik

Az Európai Bizottság határozata szerint egy hat hónapos átmeneti időszak után július elején véglegesítik a tiltást, a gyártók ettől kezdve semmilyen mértékben nem használhatják adalékként az E171-et.

A bizottság az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság tavalyi tanulmánya alapján és a tagállamok teljes egyetértése mellett hozta meg döntését. A kutatási eredmények szerint  a titán-dioxid a gének szintjén okozhat károsodást – írta meg az Index

A tiltás vélhetően az Egyesült Királyságban is életbe lép majd, az élelmiszersztenderdekért felelős brit hatóság szóvivője korábban kijelentette, hogy független szakértőkkel vizsgálják ki a titán-dioxid egészségügyi hatásait, ami alapján eldöntik, hogy kövessék-e az EU példáját.