Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,53 Ft
Euró
392,15 Ft
Font
457,95 Ft
Bitcoin
62,942 $

Találtak egy gént, ami megduplázza a súlyos koronavírus-fertőzés kockázatát

Fontos felfedezést tettek lengyel tudósok, amely magyarázatot adhat arra, hogy egyes embereknél miért olyan súlyos a koronavírus-betegség lefolyása.

A koronavírus-járvány lengyel áldozatainak emlékére gyújtanak mécsest a lengyel szenátorok a szenátus varsói kertjében 2021. december 14-én. MTI/PAP/Rafal Guz
Európa

Nagy Noel

Szerkesztő

Európa jelenleg a legátoltottabb kontinens a világon, azonban ez nem jelenti azt, hogy itt se lennének oltásbizonytalanok. Ez különösen Kelet-Közép-Európában prominens, ahol az átoltottság általánosságban alacsonyabb, mint nyugaton.

A tudósok folyamatosan azon dolgoznak, hogy be tudjanak azonosítani olyan tényezőket, amelyek a súlyos lefolyású betegséggel asszociálhatók, hogy legalább azokat rá tudják venni az oltásra, akik veszélyeztetettek.

Adam Niedzielski, Lengyelország egészségügyi minisztere pedig bejelentette, hogy sikeresen felfedeztek egy olyan gént, ami a felelős lehet azért, hogy valaki súlyos lefolyású fertőzést kapjon – írja az Euronews.

A Bialystok Orvosi Egyetem tudósai által felfedezett gén állításuk szerint a negyedik legfontosabb tényező, mely meghatározza a betegség lefolyásának súlyosságát a kor, súly és a nem tényezőit követően.

Marcin Moniuszko, az egyetem professzora elmondta, hogy a szóban forgó gén a lengyel lakosság 14 százalékában van jelen, míg az európai lakosságban ez csak átlagosan 8-9 százalékban. Indiában az egyik legkimagaslóbb ez az arány, ott a lakosság 27 százalékában megvan.

Nem ez az első tanulmány, amely alátámasztja a genetikai tényezők fontosságát, a közelmúltban egy brit tanulmány is született arról, hogy egy gén megduplázza annak az esélyét, hogy valaki tüdőgyulladást kapjon a koronavírus miatt.

Kispadon kezd Szoboszlai Dominik a Liverpool meccsén a West Ham United ellen

A Liverpool ismertette a kezdőcsapatát a West Ham United ellen, ami egy újabb nehéz mérkőzést hozhat számukra.

Három nő vesztette életét egy tragikus amerikai autóbalesetben

Három indiai nő vesztette életét abban az autóbalesetben, ami az Egyesült Államokban történt pár órával ezelőtt.

Újabb fiatal lány tűnt el Budapesten

A 17 éves fiatalt egyelőre nem találják, ami miatt a lakosság segítségét kéri a rendőrség, hogy minél hamarabb előkerüljön.