Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,59 Ft
Euró
389,35 Ft
Font
453,65 Ft
Bitcoin
63,041 $

Sok a fertőzött az iskolákban, a hibrid oktatás lehet a megoldás

Sok szülő online oktatást szeretne, mások éppen ettől tartanak leginkább.

Fotó: National Cancer Institute / Unsplash
Belföld

Czinder Tímea

Szerkesztő

A koronavírus-járvány ötödik hullám hazánkba is elérkezett, egyre több a fertőzött, a téli szünetről pedig visszatértek a diákok az iskolákba. Az Index az Emberi Erőforrások Minisztériumát (Emmi) kérdezte azzal kapcsolatba, történtek-e az intézményekben intézkedések az elmúlt néhány hétben.

Az Emmi válasza szerint csak egy-egy osztályban vagy óvodai csoportban volt szükség aktív tanügyi intézkedésre, a pedagógusok és igazgatók által küldött levelek azonban másról árulkodnak. A koronavírussal fertőzött tanárok és diákok száma növekszik, és sok helyen támogatnák a digitális oktatást, Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón azonban arról beszélt, a személyes jelenlétre kívánnak törekedni. Soron kívül 380-760 év börtönre ítéltek egy gyilkos nővért

„A felső tagozatban már bevált gyakorlatot kiterjesztjük az alsó tagozatra is, hiszen most már ők is kaphatnak oltást. Ez azt jelenti, hogy ha egy osztályban megbetegedés van, akkor a karanténkötelezettség időtartama öt napra csökken, de ez a kötelezettség csak azoknál áll fenn, akik oltatlanok. Az iskolai oktatásnak folyamatosnak kell lennie, személyes jelenlét mellett”

– jelentette ki.

A miniszter azt is hozzátette, ahol a feltételek adottak, a karanténban lévő diákok számára az oktatás online is közvetíthető. Ezt a megoldást a Pedagógusok Szakszervezete (PDSZ) is üdvözölné, már most is vannak diákok, akik komoly lemaradásban vannak a többiekhez képest, itthon a hibrid oktatás azonban még gyerekcipőben jár.

A diákok tesztelése sem megoldott, egy budai gimnáziumban tanuló diák édesapja arról mesélt, a fertőzés megugrásakor az intézmény azt kérte, önköltségen teszteljék magukat a tanulók, és csak az menjen másnap iskolába, aki negatív eredményt kapott. Az édesapa szerint sok család ezt nem tudja vállalni, különösen több iskoláskorú gyerek esetén.

A PDSZ korábban felvetette már, hogy az intézményekben legyenek rendszeres szűrések, természetesen ne a családok terhére, de eddig süket fülekre talált a javaslat.

A szülők egy része már azt is kérdezte, hogy miért nem követelünk általános digitális oktatást, míg mások éppen attól tartanak, hogy hamarosan bevezetik. Mindez arra utal, hogy valóban sok a fertőzött diák

– nyilatkozta Nagy Erzsébet, a PDSZ országos választmányi tagja.

Nagy bejelentéssel indította a hétvégét a kormány, 200 milliárdról van szó

A kormány úgy döntött, hogy meghosszabbítja a kedvezményes lakásáfát, ami sokak számára jelenthet jó hírt.