Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,59 Ft
Euró
389,35 Ft
Font
453,65 Ft
Bitcoin
63,205 $

Korrupciós ügyben ítélt a brit kormány ellen egy bíróság

Kimondta a szerdai nap folyamán a brit Felsőbíróság, hogy a kormány jogszerűtlenül járt el, amikor a „VIP sorként” elhíresült korrupciós ügyletben bizonyos cégeknek több millió fontos értékű szerződéseket ítélt meg.

Karácsonyfa a londoni kormányfõi rezidencia, a Downing Street 10. elõtt 2021. december 27-én. A brit kormány karácsony után további szigorításokat tervez bevezetni a koronavírus omikron variánsának emelkedõ esetszáma miatt. MTI/EPA/Andy Rain
Európa

Nagy Noel

Szerkesztő

A szóban forgó ügyletek főként a járvány elleni védekezésben, azon belül is az első hullám során használt védőfelszerelések beszállítása során merültek fel, ahol a kormány bizonyos cégeket mindenféle törvényes ok nélkül előnyben részesíthetett – írja az AP.

Két szervezet indított pert ezzel kapcsolatban a brit egészségügyi és szociális ellátási minisztérium ellen, amely során azt sérelmezték, hogy a kormány nem az alapján döntött beszállítók mellett, hogy milyen minőségű és mennyiségű terméket tudnak leszállítani, hanem az alapján, hogy kit ismertek. Soron kívül Csak pár felhő zavarhatja meg a szombati napsütést

Az állami szerződések pedig nem csekély összegre vonatkoztak, a PestFix nevű kártevőirtó vállalat például egy 340 millió fontos kontraktust kapott, míg az Ayanda Capital nevű hedge fund 252 millió fontos megállapodást.

Finola O’Farrell bíró megállapította, hogy a két vállalat előnyben részesítése jogszerűtlen volt, ám ezen előnyök csak az eljárás elején jelentek meg, a döntéshozatali szakaszban már nem volt szó kivételes bánásmódról.

A bíró szerint azonban ha a cégeket nem is vették volna előre a bírálandók sorában, akkor is az ő ajánlataikat részesítették volna előnyben, mert hatalmas mennyiségben tudtak volna már akkor is védőfelszereléseket biztosítani.

A pert indító egyik szervezet, a Good Law Project vezetője elmondta a döntést követően, hogy a kormány ezek alapján soha többé nem használhat fel egy közegészségügyi válságot arra, hogy az „ismerőseit gazdagítsa”.

Kiderült, melyik cukorhelyettesítő pörgeti fel leginkább az agyunkat

Pontosabban egyelőre még csak az egerek agyában látták ezeket a változásokat, de hamarosan embereknél is bizonyítást nyerhet a teória.

Jön a Real Madrid nagy meccse, nagyon közel a bajnoki cím

Hazai pályán több mint kötelező lesz hoznia a Cadiz elleni meccset a Real Madrid, amivel rendkívül közel kerülhet a bajnoki címhez.