Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
353,48 Ft
Euró
383,68 Ft
Font
450,38 Ft
Bitcoin
68,847 $

A hazai turizmus számára gondot okozhat az ötödik hullám és az áremelkedés

Az idei évben a hazai turizmus számára gondot okozhat az ötödik járványhullám és az áremelkedés is, ettől függetlenül a szektorban több vendégre számítanak tavalyhoz képest.

...svg content...Fotó: Twenty20
Belföld

Takács Petra

Szerkesztő

Kedvezett a hoteleknek a karácsonyi és szilveszteri időszak, 70-80 százalékos töltöttséggel üzemeltek a vendéglátóhelyek, jelenleg az előszezonban a vidéki szállodáknál 30-50 százalékos a kapacitáskihasználtság, a budapesti szállodáknál jóval alacsonyabb. 

A fővárosi hoteleket az is érinti, hogy több európai ország szigorított a járványügyi korlátozásain az omikron variáns miatt, viszont a környező országokból továbbra is érkeznek Magyarországra turisták, hiszen itt jellemzően szabadabban elérhetők a turisztikai szolgáltatások, mint más országokban. Segítheti a szállásadó vállalkozókat az is, hogy még június végéig lehetőségük van hitelmoratóriumban maradni – jelentette a Portfolio. Soron kívül Magyar Péter ott lesz a köztévé vitáján

Emellett 4-5-szörösére emelkedett a gáz ára, valamint megugrott az elektromos-áram tarifája is, ehhez pedig hozzájön még egy jelentős energia-, a nyersanyag- és a bérköltségek területét érintő árnövekedés is. Egyelőre a szobaárak és szolgáltatások terén mindössze moderált áremelés következett be, viszont elkerülhetetlenné válik a későbbiekben a költségnövekedés egy részének lekövetése. 

„Aki tavalyi árakon szeretne még kikapcsolódni, az mielőbb használja ki az előszezon kedvező ajánlatait” – tanácsolta Baldauf Csaba, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke. 

A Danubius Hotels vezérigazgatója, Kovács Balász úgy véli, sokkal erősebb lesz az idei szezon a tavalyihoz képest. Azt is kiemelte, hogy a rendezvényturizmus lassú visszatérésére és felépülésére számítanak, ami a 4-5. hullám lecsengése után következhetne be.