Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,57 Ft
Euró
389,05 Ft
Font
452,41 Ft
Bitcoin
63,470 $

Bármi lesz a megállapodás az iráni atomegyezményről, Izrael nem fogja betartani

Naftali Bennett, Izrael miniszterelnöke hétfőn kijelentette, hogy bármilyen megállapodásra is jussanak a nyugati országok Iránnal, nem fogják betartani.

Fotó: EPA/Pool/Muril Salman
Közel-Kelet

Nagy Noel

Szerkesztő

Bennett az izraeli törvényhozás, a Knesset Külügyi és Védelmi Bizottságával közölte, hogy az ország nem lesz részese a megállapodásnak, őket nem fogja kötelezni semmire, ezért saját joguk szerint fognak dönteni az esetleges lépésekről – írja a Middle East Monitor.

„Irán egy olyan tintahalnak a feje, amely csápjaival folyamatosan fenyegetést jelent Izrael számára a különböző csatlósai formájában” Soron kívül 400 fős küldöttséggel érkezik a kínai elnök, aki miatt a légteret is lezárhatják

A szombati nap folyamán orosz és iráni tisztviselők egyaránt megerősítették, hogy jól haladnak a bécsi tárgyalások a 2015-ös Atomegyezmény helyreállítására vonatkozóan. Mihail Uljanov, az orosz delegáció feje elmondta, hogy bár lassan, de biztosan haladnak megbeszélések.

December 27-én folytatódik a tárgyalások és a P4+1 (Oroszország, Kína, Franciaország, Egyesült Királyság, Németország) között az osztrák fővárosban, melynek célja az atomegyezmény teljes visszaállítása lenne.

Ennek lényege, hogy a nyugat és elsősorban az USA feloldja az iszlám köztársaságra vonatkozó bénító szankcióit, Irán pedig cserébe jelentősen korlátozni fogja a maga atomprogramját, nem fognak uránt dúsítani bizonyos tisztaság fölé.

Ez az atomalku egyébként 2018 májusáig egészen jól működött is, ekkor azonban a republikánusok nyomására Donald Trump felrúgta az egyezséget. Irán azóta folyamatosan fejleszti az atomprogramját, egyre közelebb kerülnek ahhoz az urántisztasághoz, ami atomfegyverhez szükséges.

Oktatási Hivatal: álhírt terjesztenek, nem volt hibás matekérettségi feladat

Egy jelentés szerint elírás történt az egyik feladatban, az Oktatási Hivatal cáfol.