Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
355,29 Ft
Euró
397,70 Ft
Font
476,02 Ft
Bitcoin
63,708 $

Komoly veszélyben a nyugdíjasok, sokakat fenyeget a leszakadás

A legfrissebb Európai Uniós statisztikák egyértelműen rávilágítanak a koronavírus-járvány pusztító gazdasági hatásaira.

...svg content...Fónagy János, a Miniszterelnöki Kormányiroda parlamenti államtitkára köszönt egy XIII. kerületi nyugdíjast, akinek a postás rezsi-utalványt kézbesített 2019. szeptember 2-án. Az elmúlt években a nyugdíjasok Erzsébet-utalvány formájában kaptak pluszjuttatást, de mivel az Erzsébet-utalvány megszûnt, most 9 ezer forint értékû rezsiutalványt biztosít számukra a kormány. Nem névre szóló a nyugdíjasok rezsiutalványa, azzal hozzátartozóikat is segíthetik, a posta szeptember 30-ig kézbesíti ki, és 2020. március 31-ig használhatók fel gáz- és áramszámla fizetésére. MTI/Mohai Balázs
Belföld
Author image

Nagy Noel

Szerkesztő

Az Eurostat által közölt adatokból kiderült, hogy a társadalom 19.4 százalékát fenyegette szegénység kockázata 2020-ban, amely valamennyivel elmarad az uniós átlagnak tekinthető 21.9 százaléktól – szemezte az adatokat a Pénzcentrum.

Mint a gazdasági hírportál közölte, a románoknál, a bolgároknál és a törököknél a legrosszabb a helyzet a kontinensen, ott a lakosság mintegy harmada van általánosságban veszélyben, míg a legjobban teljesítő Csehországban is 11.5 százalékos az arány. Soron kívül Menczer Tamás szerint Magyar Péter oda fog jutni, ahová Jakab Péter

Csak az idős lakosságra levetítve ez még gyászosabb: a három balti államban (Litvánia, Lettország, Észtország) és Romániában tízből négy, Bulgáriában pedig minden második idős van kitéve a veszélynek, hogy pénzügyi szakadékba zuhan.

Magyarország ilyen tekintetben az uniós átlag körül teljesít, az idősek 20.3 százaléka van kitéve a szegénység és a társadalmi kirekesztettség kockázatának, azonban ez is mintegy 367 ezer embert jelent. A kontinensen Luxemburg teljesít ilyen téren a legjobban, 7.4 százaléka van veszélyben az időseknek.

A Pénzcentrum elemzése szerint ez egyértelműen a járványra vezethető vissza, 2015 és 2019 között jól le tudtuk tornázni a lemaradást: 30.7 százalékról 20 százalékra csökkent a szegénység veszélye. Főként a fiatalok lehetőségei javultak, de a nyugdíjasok terén is csökkenő tendencia volt (18.3 százalékról 16.7 százalékra).

A kedvező folyamatok azonban már 2019-re megálltak, a koronavírus-járvány pedig hatalmas pofont adott az idősek helyzetének, hirtelen megugrott a szegénység közelébe sodródók száma. Az idősek helyzete pedig a többi társadalmi réteghez képest is romlott, tovább nyitva ezzel a társadalmi ollót.